У Раді ООН з прав людини 40 держав зажадали від РФ виконувати свої зобов’язання держави-окупанта в Криму

Новини
Рада ООН з прав людини, Женева, Швейцарія Фото: Reuters

На 39-й сесії Ради ООН з прав людини 40 держав-членів і спостерігачів зажадали від РФ виконувати свої зобов’язання держави-окупанта в тимчасово окупованому Криму і надати доступ на півострів міжнародним правозахисним моніторинговим механізмам.

Про це повідомляє постійне представництво України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві, передає Центр журналістських організацій.

У спільній заяві 40 країн висловили серйозну стурбованість численними порушеннями прав людини окупаційною російської владою на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим.

У документі зазначено, що остання тематична доповідь Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) свідчить про нездатність РФ, як держави, що окуповує, адекватно дотримуватися своїх зобов’язань за міжнародним правом в області прав людини і міжнародного гуманітарного права. Росія продовжує застосовувати своє законодавство в Криму всупереч своєму зобов’язанню з міжнародного гуманітарного права поважати закони, що діють на окупованій території.

«Ми стурбовані триваючими порушеннями міжнародного права прав людини і міжнародного гуманітарного права, детально викладеними в доповіді УВКПЛ, в тому числі:
– депортація і насильницькі переміщення ув’язнених за межі окупованої території;
– переселення частини власного цивільного населення Росії до Криму;
– тортури і жорстоке поводження;
– насильницькі зникнення, довільні арешти і затримання;
– порушення прав на свободу вираження поглядів, мирних зібрань, асоціацій, релігії;
– примусовий призов жителів Криму в російські збройні сили;
– довільні обшуки приватної власності, які непропорційно впливають на кримських татар», – змовиться в заяві.

Автори документа закликали РФ дотримуватися її зобов’язань держави-окупанта відповідно до міжнародного гуманітарного права, підтверджені в резолюціях Генеральної Асамблеї ООН 71/205 та 72/190, і в Розпорядженні Міжнародного Суду ООН від 19 квітня 2017 року, а також надати доступ на територію окупованого півострова міжнародним правозахисним моніторинговим механізмам.