Чубаров розповів про варіанти назви АР Крим після внесення змін до Конституції

Новини
Фото: panoramio.com

Глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров повідомив про можливу зміну назви адміністративно-територіальної одиниці Автономна Республіка Крим у складі України після внесення змін до Конституції України і створення на півострові кримськотатарської національної автономії.

Про це Чубаров, який є членом конституційної комісії, сказав в ході засідання круглого столу, який пройшов у понеділок, 22 жовтня, в Києві, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

Він нагадав, що в рамках конституційної комісії було створено робочу групу, яка займалася питанням напрацювання пропозицій щодо статусу Автономної Республіки Крим.

«Наприкінці нашої роботи ми підготували проект змін і доповнень до Конституції України, до розділу десятого, і одночасно паралельно з цим частина членів робочої групи разом з експертами працювали над проектом закону про статус кримськотатарського народу і проекту закону про корінні народи України», – сказав Чубаров.

Він зазначив, що напрацьовані робочою групою пропозиції повинна ще розглянути конституційна комісія на своєму засіданні.

«У випадку позитивного рішення конституційної комісії, цей пакет спрямовується до Верховної Ради України. Закони розглядаються у звичайному режимі, зміни до Конституції, якщо вони отримують підтримку 226 голосів народних депутатів, спрямовуються до Конституційного суду, і потім вже повертаються з рішенням Конституційного суду до Верховної Ради. В наших планах було так, щоби на цій сесій розглянути у першому читанні… спрямувати до Конституційного суду, і отримавши рішення Конституційного суду на наступній сесії, це якраз припадає на момент, коли будуть відбуватися президентські вибори, розглянути вже остаточно, але тоді будуть потрібні 300 голосів», – розповів Чубаров.

При цьому, за його словами, залишається кілька питань, за якими рішення буде приймати конституційна комісія.

«Одне з таких питань – це назва. Зараз робоча назва Кримська автономія, але паралельно є пропозиції залишити існуючу назву – Автономна Республіка Крим… І також пропозиція Кримськотатарська автономія. Це одне з тих питань, яке має бути вирішене самою конституційною комісією», – зазначив Чубаров.

Разом з тим він зазначив, що робоча група пропонує назву «Кримська автономія». У зв’язку з цим передбачається, що вона буде мати уряд автономії і представницький орган – Раду автономії.

Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Фото: investigator.org.ua

Як повідомлялося, 11 травня 2017 року Конституційна комісія на своєму засіданні створила робочу групу з напрацювання змін і доповнень до Конституції України в частині, що стосується Автономної Республіки Крим, на базі права кримських татар на самовизначення в складі української держави.

Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв вважає, що незважаючи на підтримку Петра Порошенко, розгляд змін до Конституції України в частині статусу Криму у Верховній Раді буде йти з труднощами, оскільки в парламенті є політичні сили, які не підтримають даний законопроект.

30 листопада 2017 року Рефат Чубаров повідомив, що робоча підгрупа Конституційної комісії вже підготувала цілісний текст змін до Конституції України щодо статусу Криму. Проект містить норму, яка визначає роль і місце інституцій кримськотатарського народу – Курултаю і Меджлісу.

28 лютого 2018 року Петро Порошенко заявив, що негайно доручить Конституційній комісії обговорити пропозиції змін до Конституції щодо статусу Криму, які напрацьовані робочою групою. За його словами, він не знав, що група вже завершила свою роботу.

19 квітня 2018 року радник голови Меджлісу Арсен Жумаділов повідомив, що робоча група Конституційної комісії до 18 травня підготує узгоджений текст змін і доповненнь до Конституції України щодо статусу Криму.

18 травня 2018 року президент Петро Порошенко заявив, що невід’ємне право кримськотатарського народу як корінного народу України на самовизначення в складі незалежної української держави буде визнано джерелом особливого статусу Кримської автономії.

Сгласно соцопроса, роведенного Фондом «Демократические инициативы» имени Илька Кучерива совместно с социологической службой Центром Разумкова, половина граждан Украины поддерживают создание крымскотатарской автономии в Крыму после деоккупации полуострова.