ЄСПЛ частково задовольнив заяву Києва по військовополоненим морякам

Новини
Пошкодження, завдані буксиру «Яни Капу» в результаті тарану російським кораблем Фото: bellingcat.com

Європейський суд з прав людини вирішив частково задовольнити заяву України і зобов’язав РФ забезпечити захоплених моряків необхідним лікуванням.

Про це повідомив заступник глави Міністерства юстиції Іван Ліщина, передає Центр журналістських розслідувань.

При цьому суд залишив в силі вимога до РФ надати інформацію про стан здоров’я та умови утримання українців. В ЄСПЛ так і не отримали цих даних у встановлений термін.

До 7 січня 2019 року Україна повинна подати повноцінне міждержавне заяву до ЄСПЛ.

Раніше президент Петро Порошенко зазначив, що Росія не виконала вимогу ЄСПЛ і не надала інформацію про моряків в термін – до 3 грудня.

Цю інформацію РФ надала 4 грудня.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, які після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

МЗС України поінформував Арбітражний трибунал, який розглядає спір між Україною і РФ про порушення Росією конвенції ООН з морського права в Чорному морі, Азовському морі і Керченській протоці, про дії РФ, які значно погіршили спір між сторонами.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».