Європарламент закликав закрити порти для суден РФ, що йдуть з Азова, і додати санкцій проти Росії

Новини
Заседание Европарламента Фото: Reuters

Європейський парламент закликав країни-члени та керівні органи ЄС закрити європейські порти для російських суден, що йдуть з Азовського моря, та запровадити нові санкції проти РФ за агресію в Керченській протоці та Азовському морі.

Про це йдеться у резолюції про стан впровадження Україною Угоди про асоціацію з ЄС, яку підтримали 433 депутатів, 30 утрималось і 105 проголосували проти її ухвалення, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

«Європейський парламент рішуче засуджує свідомий акт агресії Російської Федерації проти України, вчинений 25 листопада в Керченській протоці, вимагає негайно та безумовно звільнити усі українські судна та моряків, до яких водночас необхідно ставитися як до військовополонених», – зазначається в документі.

Також Європарламент закликає ЄС та країни-члени запровадити цілеспрямовані санкції, якщо РФ не звільнить українських військовослужбовців і якщо відбудеться будь-яке подальше воєнне загострення.

Євродепутати підкреслюють, що «не існує виправдання застосуванню Росією такої воєнної сили проти українських суден».

Європейський парламент висловлює серйозне занепокоєння з приводу того, що РФ порушує суверенні права України в Азовському морі з метою перетворення цього моря на російське «внутрішнє озеро» та винятково воєнну зону.

Крім того, депутати Європарламенту вимагають від Росії гарантувати свободу судноплавства через Керченську протоку і в Азовському морі, що передбачено міжнародним правом.

«Європейський парламент закликає ЄС та його країни-члени закрити доступ до портів ЄС російським суднам, що йдуть з Азовського моря, якщо Росія не відновить свободу судноплавства через Керченську протоку і Азовське море», – йдеться у резолюції.

Разом з тим, євродепутати закликають використати усі дипломатичні засоби для зниження напруженості ситуації та «вітають пропозицію посередництва між Києвом і Москвою».

Крім того, в резолюції Європралмент висловив наполегливий заклик до Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) та її країн-учасниць розширити мандат Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на регіон Азовського моря.

Нагадаємо, Європейська рада, яка збирається 13-14 грудня в Брюсселі, у відповідь на дії РФ в районі Азовського моря та Керченської протоки відреагує черговим продовженням економічних санкцій.

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

ЄСПЛ у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

30 листопада глави МЗС країн «Великої сімки» (G7) закликали РФ звільнити військовополонених українських моряків, захоплених російським військовими в результаті атаки на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.