У Чорне море увійшов розвідувальний корабель ВМС Великобританії

Новини

У Чорне море через протоку Босфор увійшов британський розвідувальний корабель HMS Echo, призначений для проведення розвідувальних операцій на підтримку підводних човнів і десантних операцій.

Як свідчать дані порталу liveuamap, він увійшов у води Чорного моря 17 грудня близько 18.00 в супроводі корабля турецької берегової охорони TCSG29, передає Центр журналістських розслідувань.

Відповідно до договору Монтре, HMS Echo може залишатися в Чорному морі 21 день.

Метою візиту корабля значиться забезпечення «свободи мореплавання в Чорному морі».

«Це перший військовий корабель НАТО, який здійснює візит до Чорного моря з прямою формулюванням мети: продемонструвати підтримку Британією принципу свободи навігації в регіоні», – зазначив головний редактор видання BlackSeaNews Андрій Клименко в Facebook.

Генасамблея ООН ухвалила ініційовану Україною резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, України, районів Чорного та Азовського морів».

Як повідомлялось, 25 листопада кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.

27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків, затриманих під час захоплення російським військовими в Чорному морі кораблів ВМСУ.

Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Кабміну України зобов’язав Росію надати інформацію про військовополонених українських моряків, захоплених під час нападу російських військових на кораблі ВМСУ в Чорному морі.

30 листопада військовополонених моряків ВМСУ етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».

Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.