Засуджені за «екстремізм» кримчани зможуть вимагати перегляду справ – експерт

Новини
Александр Седов, аналитик Крымской правозащитной группыОлександр Сєдов, аналітик Кримської правозахисної групи Фото: investigator.org.ua

Кримчани, засуджені «судами» окупованого Криму за «екстремізм» в соцмережах, зможуть вимагати перегляду своїх справ після підписання президентом РФ закону про часткову декриміналізацію ст.282 КК РФ про порушення ненависті або ворожнечі, яка тепер передбачає адміністративне, а не кримінальне покарання.

Про це заявив експерт Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов, передає Центр журналістських розслідувань.

Він нагадав, що президент РФ Володимир Путін 27 грудня підписав закон № 519-ФЗ «Про внесення зміни до статті 282 Кримінального кодексу Російської Федерації«.

«Кримчани, яким винесли вироки за цією статтею, тепер зможуть вимагати перегляду справ», – сказав Сєдов.

Експерт пояснив, що за новим законом відповідальність за «дії, спрямовані на розпалювання ненависті або ворожнечі» тепер буде адміністративною. Раніше таке переслідування велося в рамках кримінальної статті – ст. 282 КК РФ. Також на розгляді знаходиться законопроект, який доповнить КоАП РФ статтею 20.3.1. За цією статтею за розпалювання ворожнечі передбачений штраф від 10000 до 20000 рублів, обов’язкові роботи до 100 годин або адміністративний арешт до 15 діб.

Однак, якщо правопорушення протягом року буде здійснено особою повторно, то тоді його притягнуть до кримінальної відповідальності.

«Російська влада в Криму активно використовувала статтю 282 КК РФ для переслідування активістів за проукраїнські публікації або репости в соціальних мережах. Прикладами такого переслідування служать справи Лариси Китайської, Лілі Татарісової і Ігоря Мовенко, які засуджені до умовного позбавлення волі, Еміля Мінасова, який був засуджений до 1 року і 3 місяців позбавлення волі, Ісмаїла Рамазанова, який 6 місяців перебував в СІЗО, і вирок йому ще не винесено. Порушено кримінальні справи за цією статтею щодо активісток Гульсум Алієвої і Еліни Мамедової», – зазначив Сєдов.

Він також нагадав, що оскільки стаття 282 КК РФ відноситься до «екстремістським», то обвинувачених Росфінмініторінг вносив в «список екстремістів і терористів» ще до винесення вироку. Це вело до суттєвих обмежень на проведення банківських операцій і проблем з користуванням рахунками.

«Набуття чинності нового закону дає можливість вимагати зміни звинувачень по ст. 282 КК РФ на ст. 20.3.1 КпАП РФ. Особи, обвинувачені за ст. 282 КК РФ, зможуть вимагати вилучення своїх імен зі списку екстремістів і терористів і перегляду вже винесених вироків», – вказав експерт.

У той же час він нагадав, що, незважаючи на запропоновані зміни, переслідування в адміністративному або кримінальному порядку за публікації і репости є порушенням свободи вираження поглядів, а застосування норм російського кримінального права на окупованій території України – порушенням Міжнародного гуманітарного права.