Херсонська облрада при «сигнальному» голосуванні не підтримала відставку Мангера та недовіру Гордєєву

Новини
Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв (ліворуч) і голова Херсонської облради Владислав Мангер Фото: investigator.org.ua

Херсонська обласна рада в п’ятницю, 8 лютого, під час «сигнального» голосування не підтримала питання про відставку голови ради Владислава Мангера та висловлення недовіри голові Херсонської облдержадміністрації Андрію Гордєєву, яких батько вбитої активістки Катерини Гандзюк обвинуватив у причетності до цього злочину.

Як повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань, за відставку Мангера та недовіру Гордєєву проголосували 2 депутати, проти – 7, утримались – 2 та не голосували 43. До участі у сесії зареєструвався 51 депутат.

На початку сесії облради Владислав Мангер виступив із заявою по справі вбивства керуючої справами Херсонського виконкому, активістки Катерини Гандзюк. Він заявив, що «не тримається за свою посаду» і запропонував облраді першим на сесії розглянути питання про звільнення з посади його самого та висловлення недовіри голові Херсонської ОДА Андрію Гордєєву.

Фото: investigator.org.ua

«Це буде сигнальне голосування, яке чітко визначить позицію облради. Якщо питання підтримають, одразу ж запустимо процедуру. Якщо ні – продовжимо роботу. На жаль, розслідування страшного злочину деякі політичні сили перетворили в політичне шоу. Обвинувачення проти мене, голови ОДА, заступника губернатора є безпідставними. Це політичне замовлення і політичний піар», – заявив Мангер.

Голова Херсонської облради Владислав Мангер Фото: investigator.org.ua

Також перед початком сесії активісти Нацкорпусу передали до канцелярії обласної ради заяву, в якій вимагали припинення повноважень Владислава Мангера на час слідчих дій у справі Гандзюк.

Нагадаємо:

  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • 6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.
  • На початку листопада ЗМІ оприлюднили ім’я ймовірного посередника між замовником і організатором вбивства Гандзюк – помічника нардепа Паламарчука Ігоря Павловського, якого підозрюють у передачі грошей «за роботу» підозрюваному в організації вбивства Сергію Торбіну. 12 листопада Шевченківський райсуд Києва заарештував Павловського без права застави.
  • 4 грудня Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що у справі про вбивство активістки Гандзюк оголошено підозру Олексію Левіну, який за версією слідства є ключовою фігурою в цьому злочині.
  • 21 грудня СБУ повідомила про відпрацювання версії, що Гандзюк була вбита через її активну позицію щодо незаконної вирубки лісу в Херсонській області та викритті причетних до цієї схеми чиновників ОДА. СБУ оголосила в розшук підозрюваного в організації вбивства активістки Олексія Левіна.
  • 28 січня 2019 року батько убитої активістки Віктор Гандзюк на засіданні тимчасової слідчої комисси в Раді заявив, що голова Херсонської облради Мангер, голова Херсонської ОДА Гордєєв і його заступник Євген Ріщук повинні піти з політики через співпрацю з підозрюваним в організації вбивства його дочки.
  • 30 січня Андрій Гордєєв назвав«провокацією» заяву Віктора Гандзюка. Він звернувся до ГПУ, СБУ та МВС – щоб знайшли «причетних до формування такої думки» у батька убитої активістки.
  • 31 січня голова Херсонської облради Владислав Мангер назвав обвинувачення, які лунають на його адресу у зв’язку із справою Гандзюк, «безпідставними та голослівними» та заявив, що призупиняє своє членство в партії ВО «Батьківщина» до тих пір, поки не буде розкрито вбивство Гандзюк.