Мангер підозрюється в замовленні та часткової організації вбивства Гандзюк, але затримати його не можна – Луценко

Новини
Голова Херсонської облради Владислав Мангер Фото: investigator.org.ua

Згідно з українським законодавством, правоохоронці не мають права затримати главу Херсонської облради Владислава Мангера, якому Генпрокуратура повідомила про підозру в замовленні вбивства активістки Катерини Гандзюк.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Навіть в цій ситуації ми не маємо права затримати його, а можемо тільки запросити його добровільно прибути до Печерського (районного) суду», – повідомив Луценко журналістам у понеділок у Києві, пише «Інтерфакс-Україна».

«На жаль, чинна Конституція передбачає затримання людини тільки якщо він готується до вчинення злочину, або безпосередньо при скоєнні злочину. Також ст. 208 КПК України щодо невідкладного затримання передбачає, що це може бути безпосередньо під час вчинення злочину, або коли на певну особу водночас вказують інші», – пояснив Луценко.

Він також додав, що Мангер «не тільки замовив вбивство Гандзюк, а й частково організував злочин за допомогою свого фінансування».

«Це коротка схема ключових осіб цієї справи. На початку липня 2018 року громадянин Владислав Мангер, керуючись особистою неприязню, яка у нього виникла на підставі активної громадської діяльності Катерини Гандзюк, яка перешкоджає його корисливим інтересам, вирішив організувати умисне вбивство Гандзюк способом, який завдасть потерпілої особливі фізичні і моральні страждання», – зачитав Луценко.

Він додав, що «для реалізації свого наміру Мангер звернувся до раніше знайомим йому Левіну та Павловському і запропонував їм знайти виконавців і організувати вбивство Гандзюк».

«На зазначену пропозицію Мангера і Павловський, і Левін відповіли згодою. Дня виконання цього злочинного плану Мангер дав Левіну та Павловському гроші в розмірі не менше 10 тисяч гривень для придбання необхідних засобів зв’язку і закупівлі знаряддя вбивства», – сказав Луценко, пише «Українська правда».

Нагадаємо:

  • За місцем проживання голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера проводиться обшук та слідчі дії.
  • Генеральна прокуратура України повідомила про підозру в організації вбивства керуючої справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерини Гандзюк голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру.
  • Бюро Херсонської обласної організації ВО «Батьківщина» виключило Владислава Мангера з лав партії і рекомендувало йому піти з посади голови Херсонської обласної ради. 
  • 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Її облили концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку було госпіталізовано з хімічним опіком.
  • 4 листопада Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).
  • 6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.
  • 28 січня 2019 року батько убитої активістки Віктор Гандзюк на засіданні тимчасової слідчої комисси в Раді заявив, що голова Херсонської облради Владислав Мангер, голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв і його заступник Євген Ріщук повинні піти з політики через співпрацю з підозрюваним в організації вбивства його дочки.
  • 30 січня Андрій Гордєєв назвав«провокацією» заяву Віктора Гандзюка. Він звернувся до ГПУ, СБУ та МВС – щоб знайшли «причетних до формування такої думки» у батька убитої активістки.
  • 31 січня Владислав Мангер назвав обвинувачення, які лунають на його адресу у зв’язку із справою Гандзюк, «безпідставними та голослівними» та заявив, що призупиняє своє членство в партії ВО «Батьківщина» до тих пір, поки не буде розкрито вбивство Гандзюк.
  • 8 лютого Херсонська облрада під час «сигнального» голосування не підтримала питання про відставку голови ради Владислава Мангера та висловлення недовіри голові Херсонської облдержадміністрації Андрію Гордєєву, яких батько вбитої Катерини Гандзюк обвинуватив у причетності до цього злочину.