Мангер «призупинив» своє членство у «Батьківщині» до розкриття вбивства Гандзюк

Новини
Владислав Мангер, фото: facebook/gandziukgate

Голова Херсонської облради і місцевої організації ВО «Батьківщина» Владислав Мангер заявив, що призупиняє своє членство в партії до тих пір, поки не буде розкрито вбивство керуючої справами виконавчого комітету Херсонської міської ради, активістки Катерини Гандзюк.

Відповідну заяву Манзі опублікував у Facebook, передає Центр журналістських розслідувань.

«Я безмежно співчуваю горю родини Катерини Гандзюк, і так, як і всі її близькі, прагну об’єктивного і чесного розслідування обставин нападу на неї та її загибелі. Вважаю звинувачення, які лунають на мою адресу у зв’язку із справою Гандзюк, безпідставними та голослівними. Водночас спостерігаю як ці заяви починають спрямовувати на дискредитацію цілої партії «Батьківщина» та її лідера Юлії Тимошенко. Шкода, що політики не гребують використовувати в нечесній боротьбі розпач і емоції батьків.

Щоб припинити спекуляції, вважаю єдино правильним рішенням призупинити своє членство у партії «Батьківщина» до розслідування справи Гандзюк. Сподіваюся, що слідство чітко визначить імена замовників і виконавців фактичного вбивства Катерини», – йдеться в заяві.

Напередодні голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв назвав «провокацією» заяву батькарадника міського голови Херсона Катерини Гандзюк Віктора Гандзюка про те, що голова Херсонської облради і місцевої організації ВО «Батьківщина» Владислав Мангер, Андрій Гордєєв і його заступник Євген Ріщук повинні піти з політики через співпрацю з підозрюваним в організації вбивства активістки. Гордєєв звернувся до ГПУ, СБУ та МВС – щоб знайшли «причетних до формування такої думки» у батька убитої активістки.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, голова Херсонської облради і місцевої організації ВО «Батьківщина» Владислав Мангер, який є свідком у справі вбивства Катерини Гандзюк, і якого активісти підозрюють в причетності до вбивства, 20 листопада вилетів до Франції.

Нагадаємо, 31 липня 2018 року на керуючу справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк напали біля під’їзду її будинку. Невстановлений чоловік облив її концентрованою сірчаною кислотою, у результаті жінку госпіталізовано з хімічним опіком.

4 листопада Катерина Гандзюк померла в київській лікарні, де вона лікувалася після нападу. Після цього слідчі змінили кваліфікацію нападу на неї на закінчений злочин – по п.4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 ККУ (умисне вбивство, вчинене групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, за замовленням).

6 листопада Верховна Рада України створила тимчасову слідчу комісію щодо розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів.

На початку листопада журналісти Оксана Денисова і Тетяна Ніколаєнко у своєму Telegram-каналі оприлюднили ім’я ймовірного посередника між замовником і організатором вбивства Гандзюк. За інформацією журналістів, цим посередником виявився помічник народного депутата Паламарчука Павловський, який передавав гроші «за роботу» підозрюваному в організації вбивства Сергію Торбіну. 5 листопада народний депутат Паламарчук заявив, що не має ніякого відношення до нападу на Гандзюк. 6 листопада Паламарчук звільнив свого помічника Павловського.

12 листопада Шевченківський райсуд Києва заарештував без права застави Ігоря Павловського, який підозрюється в співучасті у вбивстві Катерини Гандзюк.

4 грудня Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що у справіпро вбивство активістки Катерини Гандзюк оголошено підозру громадянину Левіну, який за версією слідства є ключовою фігурою в цьому злочині. За словами генпрокурора, Левін виїхав з України в день, коли поліція затримала перших підозрюваних у справі.

21 грудня СБУ повідомила про відпрацювання версії, що Катерина Гандзюк була вбита через її активну позицію щодо незаконної вирубці лісу в Херсонській області та викритті причетних до цієї схеми чиновників ОДА.

СБУ оголосила в розшук підозрюваного в організації вбивства радниці міського голови Херсона, активістки Катерини Гандзюк Олексія Левіна.