Адвокати військовополонених моряків ВМСУ готують індивідуальні скарги в ЄСПЛ – Полозов

Новини
Адвокат Микола Полозов Фото: Facebook Радіо НВ

Адвокати військовополонених українських моряків, які утримуються в московському СІЗО «Лефортово», готують пакет документів, необхідних для подачі індивідуальних скарг в міжнародні судові інстанції, в тому числі до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Однак «шлях до звільнення військовополонених не буде простим».

Про це повідомив російський адвокат Микола Полозов, який координує роботу команди захисту українських моряків, передає Центр журналістських розслідувань.

«100 днів українські військові моряки знаходяться в російському полоні. 85 днів наша команда адвокатів захищає військовополонених … У даний час наша команда формує перший пакет документів, необхідний для подачі індивідуальних скарг в міжнародні інстанції, в тому числі в ЄСПЛ. Ці документи будуть передані команді українських юристів, яка працює в цьому напрямку», – зазначив Полозов.

Він нагадав, що кілька разів на місяць (не дивлячись на об’єктивні обмеження, пов’язані з роботою СІЗО «Лефортово») адвокати зустрічаються з військовополоненими, надають їм юридичну і психологічну підтримку. Тримають зв’язок з рідними і передають всю необхідну інформацію.

Також, зазначив адвокат, захисники змогли вибудувати робочі відносини з волонтерами, що забезпечують військовополонених всім необхідним, завдяки чому моряки отримують індивідуалізовані передачі за їхніми потребами.

«Звичайно, все це стало можливо завдяки підтримці консулів України, українській владі та міжнародній спільноті. Попереду чекає ще багато складнощів і шлях до звільнення військовополонених не буде простим. Але військовополонені моряки тримаються, відстоюють свою позицію і позицію своєї країни вже 100 днів – вони великі молодці і справжні герої!», – заявив Полозов.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
  • Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.
  • 16 січня 2019 року Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт 21 моряку до 24 квітня. Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.
  • 24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.
  • Військова прокуратура Південного регіону Україна повідомила про підозру п’ятнадцяти російським військовослужбовцям у веденні агресивної війни за напад на кораблі ВМСУ в Чорному морі біля Керченської  протоки.