Країни G7 закликали РФ звільнити українських моряків і готові вводити нові санкції

Новини
Фото: cn.vnews.agency

Глави МЗС країн «Великої сімки» (G7) закликали РФ звільнити українських моряків, захоплених російськими військовими 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки в ході атаки на кораблі ВМСУ, і заявили про готовність ввести нові санкції проти Росії.

Про це йдеться в комюніке, поширеному за підсумками зустрічі міністрів у Франції, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Росія своїми діями порушує норми міжнародного права. Ми висловлюємо стурбованість з приводу дій Росії проти України в Керченській протоці і навколишніх водах, що небезпечно посилили напругу. Немає виправдання застосування Росією військової сили проти українських кораблів та персоналу. Ми закликаємо до стриманості, належної поваги міжнародного права і запобігання будь-якої подальшої ескалації … Ми закликаємо Росію звільнити затриманих членів екіпажів, повернути кораблі і не перешкоджати проходженню суден через Керченську протоку», – наголошується в документі.

Також глави МЗС G7 знову висловили «незмінну підтримку суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

«Ми продовжуємо засуджувати погіршення ситуації з правами людини на Кримському півострові. Висловлюємо надзвичайну стурбованість тривожною ситуацією з безпекою і гуманітарною ситуацією, що зберігається на сході України протягом майже п’яти років», – йдеться в комюніке.

Крім того, міністри висловили «абсолютну підтримку» зусиллям учасників «нормандського формату» і Організації з безпеки і співробітництва (ОБСЄ) в пошуку шляхів врегулювання ситуації на Донбасі.

«Ми переконані, що єдиний спосіб для досягнення мирного та сталого врегулювання конфлікту полягає у виконанні всіма сторонами всіх своїх зобов’язань відповідно до Мінській угоді з метою відновлення територіальної цілісності України», – заявили міністри закордонних справ «Великої сімки».

«Безумовно, Росія залучена в конфлікт через маріонеток, яких вона підтримує, і несе ключову відповідальність. Ми нагадуємо, що тривалість економічних санкцій повністю пов’язана з абсолютним виконанням Росією її зобов’язань по Мінським угодами. Ці санкції можуть бути скасовані, якщо Росія дійсно виконає ці зобов’язання, але ми також готові прийняти нові обмежувальні заходи, якщо дії Росії призведуть до цього», – йдеться в комюніке.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
  • Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.
  • 16 січня 2019 року Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт 21 моряку до 24 квітня. Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока залишаються в СІЗО до 26 квітня.
  • 24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.