У Криму у Інкерманського заводу марочних вин з’явився новий власник

Новини
Фото: Facebook Inkerman Vintage Wine Factory

В окупованому Криму власником Інкерманського заводу марочних вин, одним з ключових акціонерів якого був український бізнесмен Валерій Шамотій, став винороб Валерій Захар’їн. До останнього часу основним претендентом на покупку заводу вважалися структури банку «Росія», але угода виявилася технічно неможлива через західних санкцій проти Криму і РФ.

Інформацію про зміну власника винзаводу виданню РБК підтвердили в.о. директора виноробного підприємства Лариса Шимчук та новий власник, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Як розповів Захар’їн, угода, за підсумками якої він консолідував 100% головної компанії Inkerman International AB, була закрита 24 квітня. У числі придбаних активів – Інкерманський завод марочних вин, радгосп «Качинський +» і агрофірма «Чорноморець».

Інкерманський завод марочних вин був заснований в 1961 році і є одним з найбільших в Криму: йому належить 2,7 тис. га виноградників. З 2011 року всі активи «Інкермана» – завод, радгосп, агрофірма – були консолідовані в холдинг Inkerman International AB зі штаб-квартирою в Стокгольмі. Тоді ж, у 2011 році, український підприємець Валерій Шамотій, якому на той момент належали активи виноробної компанії, продав частину бізнесу інвестфондам Horizon Capital (отримав 20%) і Hartwall Capital (40%). Але в 2016 році, як повідомляв колишній гендиректор «Інкермана» Сергій Лебедєв, структура власників трохи змінилася: у Hartwall Capital – 40%, в української компанії Шамотія «Логос девелопмент» – 40%, а замість Horizon Capital в акціонерах з’явився також китайський фонд Pan Chang c 20%.

Фото: Facebook Inkerman Vintage Wine Factory

Як пише винний експерт Артур Саркісян в своєму авторському гіді «Російські вина 2019» про нового власника «Інкерману», загальна площа виноградників «Дома Захарьиных» – 88 га. 55 га з них була закладена в 2002 році в степовому Криму, решта 33 га – в 2008-му в Бахчисарайському районі Криму. Виноробня випускає вина під марками «Дома Захарьиных», «Баккал Су», «Хороший рік».

Згідно гіду Саркісяна, обсяг випуску «Дома Захарьиных» – 200 тис. пляшок на рік. Для порівняння, у придбаного ним «Інкерману» цей показник – 11,5-12 млн пляшок. Власної виноробні у Захар’їна немає: переробка винограду, який «Дома Захарьиных» виробляє і частково закуповує в декількох кримських зонах, а також розлив вина відбувається на партнерському заводі. Бочки з вином, зокрема, зберігаються в спеціальній виділеній штольні Інкерманського заводу.

За даними СПАРК, Захар’їну належать більше десяти компаній, що займаються вирощуванням винограду або продажем напоїв. Оборот найбільшої (виходячи з представлених даних за 2017 рік) оптового ТОВ «Інтерфін» – 334,167 млн руб. У ТОВ «Дома Захарьиных» – 13,51 млн руб. При цьому виручка тільки Інкерманського заводу в 2017 році – 1,81 млрд руб.

За оцінкою керівника проекту WineRetail Олександра Ставцева, виробничі активи і бренд групи «Інкерман» (без урахування вартості землі) можуть коштувати близько $100 млн. За його словами, вартість землі в регіоні Західного Криму і Севастополя в залежності від розташування може становити $ 5-10 тис . за га. Він зазначив, що всі виробничі активи «Інкермана» досить хорошої якості, оснащені сучасним обладнанням. Зокрема, одне з сучасних потужних підрозділів розливу серед всього кримського виноробства розташовується на підприємстві «Чорноморець». Інвестиційний план в цей актив групи становив близько €40 млн, значна частина цього плану була реалізована.

В інтерв’ю РБК Захар’їн пояснив, навіщо купив «Інкерман». «Виробничий потенціал «Інкерману» набагато більше [поточного обсягу випуску] – до 50-70 млн пляшок на рік. Власна сировинна база вже зараз досягає 20 тис. т винограду, також є вільні площі під посадку, тому її планується розвивати», – сказав він, додавши, що протягом п’яти років планується висадити не менше 1 тис. га нових виноградників, а також реалізувати плани з розвитку нових напрямків, наприклад ігристих вин.

Валерій Захар’їн Фото: Facebook

Захар’їн стверджує, що угода укладена в його власних інтересах, він планує розвивати виноробне господарство як на власні, так і на позикові кошти.

Ще минулого тижня джерела РБК розповідали про те, що власником «Інкерману» стане структура банку «Росія». Вперше про інтерес цього інвестора стало відомо в листопаді 2018 року. Переговори йшли з декількома потенційними претендентами більше року, але саме з «Южным проектом» (структура банку «Росія») було найбільше конкретики. У структур банку «Росія» вже є виноробні проекти в Криму. У грудні 2017 року «Южный проект» на торгах за 1,5 млрд руб викупив 100% акцій одного з найстаріших виноробних підприємств Криму – АТ «Завод шампанських вин «Новий Світ».

Активність структур банку «Росія» в виноробної індустрії півострова джерела РБК на алкогольному ринку пояснювали тим, що після анексії Криму Росією і переходу виноробних підприємств на баланс російських структур стало зрозуміло, що їх зробити прибутковими і розвивати можна в основному за рахунок залучення приватних інвестицій. «Але з урахуванням особливого, санкційного, статусу території залучити фінансування можна було тільки у тих, хто вже знаходиться в списку санкцій, або у тих, хто знав, що скоро в ньому виявиться», – пояснив співрозмовник.

Як розповідали джерела РБК, «Южный проект», ймовірно, буде претендувати і на головний виноробний актив Криму – НВАО «Масандра», яку кримська «влада» планує приватизувати вже до кінця поточного року або ж в першому кварталі 2020 року. Однак конфігурація угоди «Южного проекта» з «Інкерманом» могла викликати питання через санкційні ризики.

Одне з джерел РБК, близьке до керівництва «Інкерману», пояснює продаж підприємства саме Захар’їну проблематичністю угоди між підсанкційним банком або його структурами і іноземними інвесторами.