Україна в Міжнародному морському трибуналі висунула вимогу звільнити захоплених РФ українських моряків і кораблі

Новини
моряки

Українська сторона вимагає від РФ у Міжнародному трибуналі з морського права у якості тимчасових заходів негайно звільнити 24 захоплених українських моряків і три військові кораблі.

Таку вимогу на слуханнях у трибуналі 10 травня озвучила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, текст виступу вона опублікувала у Facebook, пише Центр журналістських розслідувань.

Дипломат зазначила, що Україна намагалася врегулювати ситуацію у дипломатичний спосіб, але результату досягти не вдалося.

«Росія проігнорувала не лише запити України, але й численні заклики міжнародної спільноти, наполягаючи на тому, що її дії виправдані її національним законодавством та Конвенцією ООН із морського права. Тепер Росія намагається уникнути аналізу своїх протиправних діянь цим трибуналом шляхом представлення їх як військової діяльності, яка може бути виключена з процедур вирішення спорів знідно з Конвенцією, незважаючи на те, що до того наполягала, що ці події не мають нічого спільного з військовими діями», – сказала заступник міністра.

Вона підкреслила, що РФ порушила принцип імунітету військових кораблів, гарантованого Конвенцією ООН із морського права.

«Крим є невід’ємною частиною України, а води, у яких були затримані судна, є територіальними водами України або виключною економічною зоною України. Дії Росії в будь-якому випадку порушували б Конвенцію, навіть якщо б Росія затримала українські військові кораблі у своїх територіальних водах або виключній морській економічній зоні. Імунітет військових кораблів є основоположним імунітетом суверена в міжнародній системі. Військові кораблі та їх персонал не можуть бути заарештовані правоохоронними органами іноземних держав та піддані юрисдикції іноземних судів», – сказала вона.

Зеркаль заявила, що збитки від дій РФ серйозні і зростають щодня, тому ситуація є невідкладною.

«Тому сьогодні Україна просить трибунал застосувати тимчасові заходи, які вимагають, щоб Росія негайно звільнила військово-морські кораблі України та членів їхніх екіпажів і повернула їх до України», – сказала дипломат.

Заступник міністра зазначила, що рішення російської сторони не брати участь у слуханнях не може бути перешкодою. Водночас, за її словами, РФ узяла участь у підготовчій телефонній розмові з президентом трибуналу 23 квітня 2019 року.

У Гамбурзі в Міжнародному трибуналі з морського права проходить слухання за заявою України про звільнення захоплених РФ 24 українських моряків як міри забезпечення до розгляду позову України до Росії. РФ відмовилась брати участь у слуханнях. 

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
  • Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.
  • 24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • Україна подала до Міжнародного трибуналу з морського права позов до РФ через захоплення російськими військовими трьох кораблів та 24-х моряків ВМСУ, а також просить трибунал вжити тимчасові заходи стосовно Росії для негайного звільнення українських військових.
  • 17 квітня Лефортівський райсуд Москви продовжив на три місяці термін тримання під вартою всім 24-м військовополоненим морякам ВМСУ.