У Москві пораненого військовополоненого моряка Сороку відправили з СІЗО до лікарні

Новини
Василь Сорока Фото: Facebook

У Москві раніше прооперованого військовополоненого українського моряка Василя Сороку, який отримав поранення під час захоплення російськими військовими кораблів ВМСУ в Чорному морі 25 листопада 2018 року, відправили з СІЗО «Лефортово» в лікарню на обстеження.

Про це повідомив російський адвокат Сергій Бадамшін, який захищає Сороку, передає Центр журналістських розслідувань.

«Військовополоненого Василя Сороку відвезли на обстеження в МКБ 4, в якій раніше оперували руку. У зв’язку з неможливістю лікування і обстеження в умовах СІЗО Лефортово в квітні нами неодноразово ставилося питання про додаткове післяопераційне обстеження та реабілітацію у лікаря, який  оперував Василя. Слідство пообіцяло після свят організувати обстеження. Слова свого дотримали. Чекаємо результати обстеження», – зазначив Бадамшін.

Він також виказав сподівання, що одужання і реабілітація Сороки піде плановим шляхом, без ускладнень.

«І поверніть вже моряків додому, їх там чекають», – додав адвокат.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО «Лефортово» і «Матросская тишина».
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • 17 квітня Лефортівський райсуд Москви продовжив на три місяці термін тримання під вартою всім 24-м військовополоненим морякам ВМСУ.
  • Поранення руки Василя Сороки, якому 18 березня зробили операцію в московській лікарні, виявилися значно серйознішими, ніж передбачалося при обстеженні. Лікарям довелося відновлювати втрачені сухожилля згиначів двох пальців, а також вийняти 8 осколків. Однак після зняття гіпсу у Василя Сороки не відновилася функція руки.