У Гамбурзі готуються оголосити рішення Міжнародного трибуналу по військовополоненим українським морякам

Новини

25 травня в 13 годині за київським часом в Гамбурзі відбудеться оголошення наказу Міжнародного трибуналу з морського права у справі захоплених РФ в нейтральних водах Чорного моря військовополонених українських моряків.

Про це повідомляє прес-служба МЗС України, пише Центр журналістських розслідувань.

«Відбудеться засідання Міжнародного трибуналу з морського права, в ході якого Президент Міжнародного Трибуналу зачитає наказ Суду у справі про застосування тимчасових заходів до Росії про порушення імунітетів 3 українських військово-морських кораблів і 24 членів їх екіпажів», – йдеться в повідомленні.

Під час оголошення рішення українську делегацію очолить заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

10 травня в Міжнародному трибуналі ООН з морського права заявили, що заперечують твердження Росії про нібито провокаційну поведінку українських суден в районі Керченської протоки 25 листопада 2018 року.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО Лефотово і «Матросская тишина».
  • Розслідувачі міжнародної групи Bellingcat вказують, що оприлюднена ФСБ РФ інформація про захоплення кораблів і моряків ВМСУ в Чорному морі показує, що обстріл російськими військовими МБАК «Бердянськ» стався в міжнародних водах.
  • 24 січня ПАРЄ в своїй резолюції закликала РФ негайно звільнити захоплених українських моряків і забезпечити надання їм допомоги відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • Україна подала до Міжнародного трибуналу з морського права позов до РФ через захоплення російськими військовими трьох кораблів та 24-х моряків ВМСУ, а також просить трибунал вжити тимчасові заходи стосовно Росії для негайного звільнення українських військових.
  • 17 квітня Лефортівський райсуд Москви продовжив на три місяці термін тримання під вартою всім 24-м військовополоненим морякам ВМСУ.