Стан здоров’я пораненого військовополоненого моряка ВМСУ Сороки трохи покращився – адвокат

Новини
Василь Сорока Фото: Facebook

Стан здоров’я пораненого військовополоненого моряка ВМСУ Василя Сороки трохи покращився. Після проведених операцій він вже може трохи ворушити пальцями пораненої руки.

Про це повідомив російський адвокат Сергій Бадамшін, який захищає Сороку, передає Центр журналістських розслідувань.

«Радію з ним хоч якогомусь прогресу у відновленні після поранення і проведених операцій. Після зняття гіпсу пальці взагалі не ворушилися, сьогодні вже може їх трохи згинати й розгинати. Стиснути кулак повністю поки що не може. Але прогрес у відновленні вже є», – зазначив Бадамшін.

Він також вказав, що захисники поінформували всіх військовополонених українських моряків про рішення Трибуналу з морського права щодо забезпечувальних заходів, згідно, якого Росія зобов’язана повернути Україні моряків і кораблі ВМСУ.

«Чекаємо реалізації цього рішення», – додав адвокат.

Нагадаємо:

  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • 27 і 28 листопада в окупованому Криму «суди» Сімферополя  і Керчі заарештували до 25 січня 2019 року 24 військовополонених українських моряків. 30 листопада їх етапували з окупованого Криму до Москви в СІЗО «Лефортово» і «Матросская тишина».
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • 17 квітня Лефортівський райсуд Москви продовжив на три місяці термін тримання під вартою всім 24-м військовополоненим морякам ВМСУ.
  • Поранення руки Василя Сороки, якому 18 березня зробили операцію в московській лікарні, виявилися значно серйознішими, ніж передбачалося при обстеженні. Лікарям довелося відновлювати втрачені сухожилля згиначів двох пальців, а також вийняти 8 осколків. Однак після зняття гіпсу у Василя Сороки не відновилася функція руки.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.
  • Позиція російської влади з питання можливості звільнення захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських військовополонених моряків «залишається незмінною», незважаючи на постанову Міжнародного трибуналу ООН з морського права, заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.