Політв’язень Балух напише заяву на переведення до тюремної лікарні

Новини
Володимир Балух Фото: RFE/RL

Незаконно засуджений в окупованому Криму політв’язень Володимир Балух, якого продовжують утримувати в штрафному ізоляторі колонії №4 у місті Торжок Тверської області РФ, напише заяву про переведення до тюремної лікарні.

Про це повідомила російська правозахисниця Вікторія Івлєва, передає Центр журналістських розслідувань.

«У п’ятницю, 24 травня, Володимира Балуха відвідала уповноважена з прав людини Тверської області Надія Олександрівна Єгорова. За словами Надії Олександрівни, виглядає він погано. Вона розпорядилася видати Вові комплект теплої. Крім того, а, може бути, і важливіше того, Балух погодився написати заяву на переведення його до тюремної лікарні», – зазначила Івлєва.

За її словами, керівництво колонії не заперечувало проти цього і тепер Балух очікує приїзду свого адвоката, щоб прийняти остаточне рішення про переведення.

Нагадаємо:

  • 18 лютого українського активіста етапували з СІЗО Сімферополя. Балуха вивезли з окупованого Криму в російський Краснодар, причому без речей.
  • З 29 березня Володимир Балух знаходиться у виправній колонії №4 міста Торжок в Тверській області РФ.
  • 4 квітня Балуха помістили в штрафний ізолятор колонії – до 19 квітня. У ШІЗО ув’язненних тримают в строгих умовах на хлібі і воді.
  • В кінці квітня «Верховний суд Криму» прийняв рішення, яке продовжує час перебування Балуха в російській колонії. «Суд» ухвалив не зараховувати час, проведений політв’язнем в СІЗО, як день за півтора, а вважати цей термін як день за день, хоча ч.3 ст. 2 КК РФ говорить, що час тримання особи під вартою зараховується в строк позбавлення волі з розрахунку один день за півтора дня відбування покарання у виправній колонії загального режиму.
  • Балух у листі до української активістки з Латвії Тетяни Лазди повідомив, що йому продовжили на 15 діб перебування в ШІЗО до 19 травня. Згодом стало відомо, що Балуху продовжили термін утримання в ШІЗО до 31 травня.
  • Адміністрація колонії не дозволила українському консулу зустрітися з Балухом.