В Україні апеляційним судам треба краще налагоджувати комунікаційну роботу – всеукраїнський моніторинг

Новини

В українських апеляційних судах необхідно створити єдиний стандарт розміщення інформації про суд та його прес-службу на сайтах судів та провести роз’яснювальну роботу зі службами охорони суду.

Як повідомляє Бюро судової інформації, про це під час презентації заявили монітори, які проводили Всеукраїнський моніторинг інформаційного наповнення приміщень апеляційних судів України матеріалами, що сприяють відкритості правосуддя та налагодженню взаємодії з медіа та громадою, передає Центр журналістських розслідувань.

Моніторинг проводився ГО «Вектор прав людини» протягом січня-лютого 2019 року. Було відвідано більшість судів апеляційної ланки – 31 суд по всій Україні (84% від 37 судів апеляційної інстанції, діючих на підконтрольній території України).

Майже у всіх моніторів (-ок) виникли складнощі встановленням особи та функції людей, що здійснюють охорону суду. Не дивлячись на встановлений Правилами поведінки працівника суду обов’язок носити бейджі, ні в одному суді вони не були наявні у всіх співробітників.

«Найбільше уваги команда моніторів витратила на перевірку інформаційного наповнення судів. Позивним є той факт, що 33 монітори (–ок) із 37 вказали, що інформаційні стенди розташовані зручно. Майже у всіх судах наявна інформація щодо зразків документів та розклад судових засідань на день проведення моніторингу. Однак, лише під час 8 із 37 моніторингових візитів вдалося зафіксувати оголошення, що спрямовані на представників ЗМІ», – повідомили монітори під час презентації звіту.

Окремим фокусом моніторингової компанії була діяльність саме прес-служб судів. Лише під час 11 із 37 моніторингових візитів моніторам (–кам) вдалося знайти в приміщенні суду окремо зазначені відомості про прес-службу суду.

«Саме від прес-служби суду залежить своєчасність отримання необхідної для суспільства інформації про судову реформу, резонансні справи тощо. Ми маємо надію, що прес-секретар (-ка) суду стане своєрідним провідником (-цею) для ЗМІ та громадськості у конкретному суді та судовій системі загалом. Надасть судовій владі людське обличчя», – наголосив автор звіту Назарій Боярський, член Правління ГО «Вектор прав людини».

Нагадаємо:

  • У дослідженні «Прес-служби судів: погляд зсередини» повідомлялось, що більшість місцевих і апеляційних судів не мають нормативно-правових актів, що регулювали б діяльність прес-служби суду. А у понад 50% судах відсутні комунікаційні стратегії.
  • У дослідженні «Суди та ЗМІ: досвід співпраці. Результати всеукраїнського онлайн-опитування журналістів і журналісток щодо співпраці з судами», яке оприлюднила ГО «Вектор прав людини», йшлося про те, що ЗМІ потребують відкритих та зрозумілих судів – коли можна оперативно отримати коментар чи роз’яснення по справі. У свою чергу, суди, часто через завантаженість, не мають достатніх ресурсів це забезпечити.