АРМА не звітує про управління російськими активами через необхідність «застосування значних інтелектуальних зусиль» – StateWatch

Корупція
Дмитро Жоравович, т.в.о. голови АРМА Фото: glavcom.ua

В Агентстві з розшуку і менеджменту активів відмовилися надати інформацію про перелік російських та білоруських активів, які були арештовані після 24 лютого 2022 року і передані в управління до АРМА, а також про результати управління такими активами, після звернення представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з інформаційних прав.

Про це йдеться у повторній відповіді АРМА на звернення аналітиків Trap Aggressor у звʼязку із відкриттям провадження омбудсменом через приховування інформації про російські активи, повідомляє експертна організація StateWatch.

Після остаточної відмови Агентства оприлюднити інформацію про те, які саме підприємства та майнові комплекси російських і білоруських власників на території України були передані в управління, в Секретаріаті Уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця повідомили, що провадження закрито.

В АРМА наголошують, що відмовляють у наданні інформації з двох причин.

По-перше, в Агентстві віднесли інформацію про перелік російських та білоруських активів, їхньої вартості та власників до службової інформації у звʼязку з дією воєнного стану та його загрозами.

По-друге, в АРМА заявляють, що не ведуть окремий облік російських та білоруських арештованих активів, а також не мають інформації про отриману суму від їх реалізації.

«Щодо надання даних у розрізі російських та білоруських активів, а також інформації стосовно загальної суми від їх продажу та розміру надходжень до бюджету, інформуємо, що вказані відомості жодним чином не створюються чи опрацьовуються в процесі виконання АРМА своїх повноважень. Формування ж інформації за запитуваними Вами, критеріями покладає на АРМА додаткове навантаження, зокрема шляхом необхідності застосування значних інтелектуальних зусиль з метою здійснення аналітичної обробки вхідних даних та їх узагальнення», – бідкаються в Агентстві.

Натомість в Trap Aggressor зауважують, що АРМА неодноразово у своїх пресрелізах вказувала саме на російську приналежність отриманих активів. Зокрема, у листопаді АРМА повідомила про відбір управителя для активів ПрАТ «Вінницяпобутхім», кінцевим бенефіціарним власником якого є російська компанія.

Як повыдомлялось, у грудны 2022 року омбудсмен України Дмитро Лубінець відкрив на АРМА провадження про порушення права на інформацію у зв’язку з ненаданням переліку російських та білоруських активів, які були арештовані після 24 лютого 2022 року і передані в управління до АРМА.

У листопаді 2022 року налітик StateWatch Гліб Канєвський заявив в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар, що влада має перезапустити роботу АРМА, оскільки в нинішньому стані воно не зможе ефективно управляти конфіскованими в Україні російськими активами.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter