Суд дозволив «екс-міністру охорони здоров’я Криму» Міхальчевському вдень виходити з дому

Новини
Фото: Бюро судової інформації

«Екс-міністру охорони здоров’я» окупованого Криму Петру Міхальчевському змінили домашній арешт з цілодобового на “ночний”.

Про це йдеться в репортажі Бюро судової інформації, пише Центр журналістських розслідувань.

Прокурори клопотали про продовження цілодобового домашнього арешту Петру Міхальчевскьому на 60 діб.

Прокурор Роман Мурачов знову нагадав про докази вини «екс-міністра»(протоколи оглядів кримських сайтів зі статтями про діяльність Міхальчевського, висновки експертіз, протоколи обшуку, під час якого були вилучені російський паспорт та інші документи) і інші.

За словами прокурора, досі існують і ризики ухилення обвинуваченного від суду. Наприклад, у нього є квартира у Севастополі, російські документи.

“Проте ми отримали лист від Дніпровського УП ГУНП, в якому стверджується, що Міхальчевський цілодобово знаходився за місцем проживання, не було встановлено порушення процесуальних обов’язків. Просимо продовжити цілодобовий домашній арешт на 60 діб. Обвинувачений повинен прибувати в суд за вимогою, повідомляти про зміну адреси“, – сказав Мурачов.

Фото: Бюро судової інформації

Адвокатка Ольга Головін знову підкреслила, що всі докази прокуратури вважає неприпустимими, а “прокуратура спирається на необгрунтовані підозри”.

“Ми заперечуємо проти продовження цілодобового домашнього арешту. Міхальчевський належним чином втконує вимоги та обов’язки, приходить на засідання, він нікуди не поїхав, а заливишвся та бажає довести свою невинуватість. Всі докази ми вже дослідили, свідків допитали“, – заявила Головіна.

Також захист клопотав про зміну запобіжного заходу – на домашній арешт у певний час доби, а саме з 22.00 до 6.00. Обгрунтуванням для зміни заходу адвокатка вважає стан здоров’я Міхальчевського, міцні соціальні зв’язки, необхідність працевлаштування.

“Я не злочинець. Це не мій стиль життя. Я не буду ховатися від виконання зобов’язань. Я не збираюся давати привід списати на себе провину. Я хочу відстояти свою честь. Не вважаю себе винним. Виконання професійних обов’язків навіть на адміністративній посаді не може бути кримінально караним. Я півтора року ні за що проыв у тюремній катівні, у мене погіршилося здоров’я, мені потрібно утримувати сім’ю, через стан здоров’я мені потрібні тривалі прогулянки. Прошу залишити тільки тимчасовий арешт – на ніч“, – попросив Міхальчевський.

Після наради колегія суддів Дніпровського районного суду Києва задовольнила клопотання прокуратури, але частково: продовжила домашній арешт до 1 листопада, проте не цілодобовий, а у певний час доби: з 22.00 до 6.00.

Наступне засідання у справі відбудеться майже через місяць: 25 вересня о 13.00. На засідання знову будуть викликати експертку Ольгу Ковбасенко.

«Екс-міністр охорони здоров’я» Криму Петро Міхальчевський відмовився давати покази по суті обвинувачення. В процесі повинні були перейти до етапу допиту обвинуваченого. Проте Петро Міхальчевський, який зараз знаходиться на домашньому арешті, відмовився давати покази.

Нагадаємо:

  • 5 січня 2018 року СБУ повідомила, що виявила в Києві колишнього «міністра охорони здоров’я Криму» Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У нього було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «глави» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпрацю з окупаційною «владою» Криму. Міхальчевський підписав вручену йому підозру в скоєнні злочину за ст. 111 КК України (державна зрада).
  • 8 січня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід Міхальчевському у вигляді утримання під вартою строком на один місяць. 24 квітня Херсонський міськсуд продовжив арешт Міхальчевському до 24 червня.
  • Координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що Міхальчевський може бути причетний до дискримінації кримчан. Очолюючи «міністерство охорони здоров’я» на півострові в 2014 році, він проводив політику доступності медичної допомоги тільки власникам паспорта Росії.
  • Слідство опрацьовує і факти, опубліковані в матеріалі Центру журналістських розслідувань щодо участі Міхальчевського в політичний діяльності в окупованому Криму. Екс-«міністр» виявився одним із засновників Кримського регіонального відділення російської політичної партії «Патриоты России». Її кримський осередок був терміново створений влітку 2014 року – напередодні вересневих «виборів» до «Госсовєта Криму».
  • 25 червня обвинувальний акт щодо Михальчевський був направлений до Апеляційного суду Києва для вирішення питання про визначення підсудності та подальшого розгляду по суті.
  • Міхальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з 28 лютого по 10 червня 2014 року.