Пресконференція Володимира Балуха в Києві (трансляція)

Новини
Володимир Балух в аеропорту «Бориспіль», Київ, 07.09.2019 Фото: RFE/RL

У Києві колишній український політв’язень, кримчанин Володимир Балух, 7 вересня звільнений з російського ув’язнення, проводить першу пресконференцію на свободі.

Пресконференція проходить у Українському кризовому медіацентрі, який веде пряму трансляцію.

Володимир Балух розповість про боротьбу із російською системою у тюрмі та про знущання і тортури, які він зазнав через свою українську позицію.

У заході також беруть участь російський адвокат українця Дмитро Дінзє, громадянський захисник Балуха, Архієпископ Сімферопольский і Кримський Православної церкви України Климент, координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Як повідомлялось, 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ. Серед них був і кримчанин Володимир Балух.

Нагадаємо:

  • 16 сiчня 2018 року в Криму «Роздольненський районний суд» засудив фермера Володимира Балуха, який підняв над своїм будинком український прапор, до 3 років і 7 місяців колонії-поселення і штрафу в розмірі 10 рублів за фальсифікованим обвинуваченням в нібито «зберіганні боєприпасів». 14 березня 2018 року «Верховний суд Криму» змінив в частині покарання вирок Балуху, зменшивши йому термін покарання на 2 місяці. 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування через незаконний вирок.
  • 5 липня в Криму «Роздольненський районний суд» засудив Володимира Балуха у «справі про дезорганізацію діяльності Роздольненського ІТТ» до 3 років колонії загального режиму. За сукупністю з попередньою справою про «зберігання боєприпасів» активіста засудили до 5 років в колонії загального режиму і штрафу 10 тис рублів.
  • 3 жовтня «Верховний суд Криму», розглянувши апеляційну скаргу захисту Володимира Балуха на вирок «Роздольненського районного суду» від 5 липня, скоротив йому термін позбавлення волі з 5 років до 4 років 11 місяців. 18 жовтня Володимира Балуха етапували до виправної колонії №2 Керчі.
  • З 29 березня 2019 року Володимир Балух утримувався у виправній колонії №4 міста Торжок в Тверській області РФ.
  • В кінці квітня 2019 року «Верховний суд Криму» прийняв рішення, яке продовжує час перебування Балуха в російській колонії. «Суд» ухвалив не зараховувати час, проведений політв’язнем в СІЗО, як день за півтора, а вважати цей термін як день за день, хоча ч.3 ст. 2 КК РФ говорить, що час тримання особи під вартою зараховується в строк позбавлення волі з розрахунку один день за півтора дня відбування покарання у виправній колонії загального режиму.