Друга черга Каховської ГЕС не пошкодить башту Вітовта на Херсонщині – Гусєв

Новини
Вежа Вітовта, Херсонська область Фото: forum.zamki-kreposti.com.ua

Будівництво другої черги Каховської ГЕС не пошкодить архітектурну та історичну спадщину Херсонщини. Йдеться про так звану башту Вітовта, яка, на думку вчених, могла бути побудована на кордоні між Великим князівством Литовським та Золотою Ордою у XIV-XV ст.

Про це заявив на брифінгу у Херсоні голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв, повідомляє сайт «IPC-Херсон».

«Ми все зробимо для того, щоб башта Вітовта не постраждала. Більше того, «Укргідроенерго» готове виділити додаткові кошти на облаштування цієї споруди як об’єкта культурної спадщини», – сказав Гусєв.

На його думку, башту ідеально було б перетворити в музей.

«Цей об’єкт може стати символом україно-литовської дружби та нагадувати про довгий період нашої спільної історії», – вважає голова ОДА.

Вежа Вітовта біля сіл Козацьке і Веселе Бериславського району – єдина збережена оборонна споруда часів литовського панування – була збудована наприкінці XIV століття. На думку фахівців, вежа не є самостійною спорудою, а є елементом значного середньовічного архітектурного комплексу (замку або фортеці), руїни і мури якого проглядають у ґрунті навкруги. У 80-ті роки XIX ст. вежа була переобладнана князем Петром Трубецьким у водонапірну вежу. Вона використовувалася як водонапірка до 1950-х років, до того як була побудована Каховська ГЕС, після чого з неї був демонтований бак для води і вежа була покинута.

Як повідомлялось, директор Національного природнього парку «Нижньодніпровський» Олексій Чачібая вважає, що під час проектування другої черги Каховської гідроелектростанції (ГЕС) мають бути враховані можливі негативні наслідки для природи Херсонщини. В іншому разі є загроза втрати унікальних видів флори та фауни, або й всієї екосистеми нижнього Дніпра.

На даний час Каховська ГЕС імені П.С.Непорожнього є шостим і останнім ступенем нижчої частини каскаду гідроелектростанцій на річці Дніпро. Входить до складу ПАТ «Укргідроенерго». Утворює на Дніпрі найбільше за обсягом води Каховське водосховище.

Каховська ГЕС-2 має стати сьомим і останнім ступенем нижчої частини каскаду гідроелектростанцій на Дніпрі.

Нагадаємо:

  • Рішення про будівництво другої черги Каховської ГЕС було прийнято шість років тому. Наразі проект знаходиться на стадії розробки.
  • 10 березня 2017 року Кабмін України схвалив техніко-економічне обґрунтування будівництва Каховської ГЕС-2 вартістю 13,47 млрд. грн. Будівництво ГЕС буде фінансуватися за рахунок тарифу на виробництво електроенергії ПАТ «Укргідроенерго», власних коштів підприємства, а також кредитів під держгарантії на умовах співфінансування з Європейським банком реконструкції та розвитку та з Європейським інвестиційним банком. Орієнтовно, сума кредитів складе понад 12 млрд. грн. Тривалість будівництва – 72 місяці.