СБУ оголосила в розшук фігуранта справи MH17 Цемаха, якого Україна передала РФ

Новини
Володимир Цемах Фото: УНІАН

СБУ оголосила в розшук бойовика «ДНР», фігуранта справи про збиття малайзійського Boeing рейсу MH17 на Донбасі у 2014 році Володимира Цемаха, якого 7 вересня Україна передала Росії в рамках обміну утримуваним особами.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію сайту МВС України.

Як вказується, Цемах розшукується СБУ як особа, яка переховується від органів досудового

Цемаха обвинувачують у скоєнні злочинів, передбачених ч.3 ст.258 (терористичний акт), ч.1 ст.258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації) Кримінального кодексу. Датою його зникнення вказано 23 вересня 2019 року.

2 грудня видання Європейська правда повідомило, що Національна прокуратура Нідерландів заявила, що російська сторона свідомо дозволила Володимиру Цемаху, підозрюваному у причетності до катастрофи літака MH17 на Донбасі, виїхати з країни, щоб не видавати його Нідерландам.

«Національна прокуратура дійшла висновку, що Росія свідомо визнала, що Цемах залишив її територію, і тим самим відмовилася задовольняти запит Нідерландів. Це мало би статися на основі європейського договору про екстрадицію», – йдеться у висновку прокуратури Нідерландів щодо запитів російській стороні на видачу Цемаха.

У прокуратурі нагадали, що Цемах проходить у справі як підозрюваний, однак рішення про те, чи слід його притягати до відповідальності, ще немає, для цього потрібно більше доказів. Прокуратура проінформувала про свій висновок як російську сторону, так і родичів жертв катастрофи.

Втім, як зазначили у прокуратурі, ситуація довкола Цемаха не вплине на судовий процес щодо катастрофи MH17, який має розпочатися 9 березня 2020 року.

Як повідомлялось, 7 вересня Україна передала Росії фігуранта справи про збитий над Донбасом малайзійський Boeing рейсу MH17 Володимира Цемаха згідно з умовами обміну утримуваним особами. Його допитали перед відправкою до Росії. Пізніше стало відомо, що Цемах повернувся з РФ до «ДНР».

7 вересня 2019 року прокуратура Нідерландів надіслала запит на тимчасовий арешт Цемаха до компетентних російських органів  з метою його екстрадиції до Нідерландів. 11 вересня прокуратура Нідерландів перекваліфікувала Цемаха з ключового свідка у справі MH17 на підозрюваного.

Нагадаємо:

  • 17 липня 2014 року в Донецькій області поруч із селищем Шахтарськ в зоні бойових дій було збито Боїнг-777 «Малайзійських авіалііній», що слідував рейсом MH17 «Амстердам-Куала-Лумпур». Всі 298 осіб, які перебували на борту літака, загинули.
  • У червні 2019 року СБУ в ході спецоперації затримала Цемаха на окупованому Донбасі і вивезла його на підконтрольну територію України. Його підозрюють у перевезенні зенітно-ракетного комплексу «Бук» в Донецьку в 2014 році, коли з нього був збитий літак рейсу MH17.
  • 29 червня Шевченківський райсуд Києва заарештував Цемаха на два місяці. № вересня суд продовжив його арешт.
  • 5 вересня Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід Цемаху і відпустив його під особисте зобов’язання.
  • У міжнародній Спільній слідчій групі (JIT), яка займається розслідуванням справи про збиття «Боїнга» рейсу MH17, заявили, що хотіли б поговорити Володимиром Цемахом і виказали розчарування, тим, що не зможуть з ни поговорити, бо Україна передає його РФ.
  • Спільна слідча група, яка розслідує збиття над Україною літака MH17 17 липня 2014 року, назвала чотирьох підозрюваних. Це росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубінський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко.