Питання виборів на Донбасі залишається одним з найбільш спірних – експерт

Новини

Питання виборів на непідконтрольному українській владі Донбасі залишається одним з найбільш спірних в суспільстві, навіть на півдні і сході України, і владі потрібно враховувати це перед новою зустріччю в «нормандському форматі».

Про це розповіла аналітик фонду «Демократичні ініціативи» Марія Золкіна, пишуть Донецкие Новости.

«Питання з виборами дуже чітко показує, як ділиться схід і південь всередині регіонів. Ми протестували різні варіанти проведення виборів на окупованій території – відношення до цих варіантів», – зазначила вона.
 
«Або вибори взагалі без будь-яких умов: чим швидше, тим краще, і не треба думати про стандарти. Або вони проходять тільки після того, як Україна повністю бере контроль над територією і їй повернули контроль над кордоном. Третій варіант – якщо вибори проводяться після певного перехідного періоду в кілька років. Ще один варіант, що вибори в перспективі там взагалі неможливі ні за яких умов», – продовжила Золкина.

За її словами, на сході і півдні України між цими варіантами проведення виборів на непідконтрольному українській владі Донбасі суспільство поділилося «абсолютно рівноцінно».

Марія Золкіна, фото: 112

«37% що на півдні, що на сході виступають за те, щоб вибори пройшли взагалі без будь-яких умов, і чим швидше, тим краще. Це найпоширеніша позиція. Вона кидається в очі, коли ви дивитеся на регіональний розподіл, і здається – ось він запит у 37%, більше, ніж всі інші варіанти окремо. А якщо всі інші варіанти разом – про те, що вибори неможливі без контролю над кордоном; про те, що вибори можливі тільки після перехідного періоду; або що вибори взагалі неможливі протягом найближчих декількох років – то виходять ті ж 40%», – пояснила експерт.

«Суспільство навіть на сході і на півдні всередині неоднорідне. Воно абсолютно розрізнено. Частина вважає, що повинні бути якісь умови для чесного виборчого процесу, а є частина суспільства, яка вважає, що не треба ніяких стандартів, і не потрібно нічого готувати – давайте чим швидше, тим краще. Питання про стандарти виборів ми зараз обговорюємо найбільше, і наступна нормандська зустріч повинна бути цьому присвячена», – додала аналітик.

Представник фонду «Демократичні ініціативи» вважає, що для України 2020 рік буде роком безпрецедентних викликів у ставленні до збройного конфлікту на Донбасі і інструментам досягнення миру. Експерт переконана, що команді президента України Володимира Зеленського не вдасться домовитися про швидке врегулювання ситуації на Донбасі і в 2020 році. Вона також зазначила, що події на Донбасі, особливо в першій половині 2020 року, будуть визначальними в політичному житті України і частково будуть впливати на загальні процеси в Євросоюзі.

  • Верховна Рада України 12 грудня на позачерговому засіданні внесла зміни до статті 1 закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» щодо продовження терміну його дії на один рік – до 31 грудня 2020 року включно.
  • Президент Володимир Зеленський на прес-конференції після зустрічі в нормандському форматі заявив, що ніякої федералізації України не буде, а також перерахував досягнуті домовленості. Зеленський також зробив акцент на кількох «червоних лініях», які Україна ніколи не переступить: неможливість федералізації, неможливість компромісів через поступки в межах територій. Також не буде допущено ніякого впливу на вектор руху і розвитку України. Крім того, ніяких компромісів по Криму. «Донбас і Крим – це Україна», – сказав Зеленський.
  • Офіс президента опублікував комюніке «нормандського саміту».