Як іноземцям перетинати лінію розмежування на Донбасі: інструкція від правозахисників

Новини
КПВВ «Майорське», Донецька область Фото: Facebook Marta Szczepanik

Правозахисники підготували інструкцію для іноземних громадян та осіб без громадянства, в якій роз’яснили, яким чином вони можуть перетинати лінію розмежування на Донбасі у контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ). Зокрема термін дії перепустки для них – 20 днів.

Про це повідомляє громадська ініціатива «Восток SOS».

Як вказується, перетинати лінію розмежування можна лише через п’ять встановлених КПВВ. Для Луганської області – КПВВ «Станиця Луганська», для Донецької області – КПВВ «Майорське», КПВВ «Мар’їнка», КПВВ «Новотроїцьке» і КПВВ «Гнутове».

Для перетину лінії розмежування іноземцям або особам без громадянства необхідно оформити дозвіл і пред’явити один з документів, передбачених ст.15 Закону України «Про правовий статус іноземців або осіб без громадянства»: національний паспорт або документ, що його замінює; посвідчення особи без громадянства; посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон; свідоцтво на постійне або тимчасове проживання.

Електронну перепустку (дозвіл) іноземці можуть оформити на офіційному веб-порталі за адресою urp.ssu.gov.ua (рекомендується користуватися саме цим способом), подавши заяву (лист із заявою) в координаційний центр або координаційну групу. Важливо: оформлення перепустки здійснюється безкоштовно протягом 15 календарних днів. Заповнення анкети на сайті НЕ вимагає сканування або надання копій будь-яких документів.

УВАГА! Якщо при заповненні анкети ви допустили помилку, Вам необхідно надіслати короткий лист на адресу [email protected], в якому необхідно вказати номер вашої заявки, суть проблеми, а також представити скан-копію вашого документа. Зверніть увагу, що відповіді ви не отримаєте, тому повинні самостійно перевірити, чи внесені зміни в вашу заявку.

Кращим способом упевнитися, що відомості про особу внесені в базу електронних перепусток (дозволів), є подача (повторної) електронної заявки на веб-порталі. Якщо Вам відмовлено в прийнятті заявки – значить Ваші данні документа вже є в базі. Якщо ж Ваша заявка прийнята до обробки, приблизно через 15 календарних днів ви зможете побачити статус «Оформлено». Дана процедура дозволить Вам або упевнитися, що Ви вже є в базі, або ж, додатково підстрахуватися.

Правозахисники також зазначають, що інформація про осіб та транспортні засоби, які в’їжджають чи виїжджають з тимчасово окупованих територій через лінію розмежування, фіксується працівниками Держприкордонслужби. У документах, що подаються на контроль, проставляється спеціальна відмітка.

ВАЖЛИВО! Термін дії перепустки на в’їзд-виїзд до тимчасово окупованих територій для іноземців та осіб без громадянства – 20 днів! Це необхідно враховувати при плануванні поїздки.

Нагадаємо:

  • Правозахисники у співпраці з фахівцями міністерства культури, молоді та спорту підготували роз’яснення для мешканців окупованих територій сходу України про загальний порядок перетину лінії розмежування на Донбасі, зокрема, за якими документами громадяни, які не досягли 16 років, можуть виїхати з тимчасово окупованих територій та які документи підтверджують особу у контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ).