До кінця року на КПВВ «Чонгар» за допомогою SOCAR відкриють великий хаб для обслуговування громадян – Зеленський

Новини
Фото: genichesk.ipc.org.ua

До кінця поточного року біля контрольного пункту в’їзду-виїзду (КПВВ) «Чонгар» на адмінкордоні з окупованим Кримом Україна спільно з державною нафтовою компанією Азербайджану SOCAR відкриє великий хаб для обслуговування громадян.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський в ході виступу на форумі «Age of Crimea» («Час Криму»), присвяченому Дню кримського спротиву російській окупації, який 26 лютого проходить в Києві, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Держава спільно з компанією SOCAR до кінця року відкриє на «Чонгарі» великий хаб для обслуговування громадян. Там буде повноцінний центр надання адміністративних послуг, зона відпочинку та інші важливі об’єкти», – сказав президент.

За його словами, дуже важливо, яку Україну бачать кримчани, які їдуть з окупованого півострова на материк, і тому дуже важливо, щоб на адмінкордоні були облаштовані комфортні КПВВ.

«Це має бути комфортна, безпечна, освітлена країна, з нормальними дорогами та, вибачте, з вбиральнями, що працюють. Саме тому ми приділяли таку увагу облаштуванню комфортних КПВВ. І ми це зробили», – зазначив Зеленський.

Він також нагадав про досягнуту домовленість із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом щодо підтримки Туреччиною будівництва 500 квартир для кримських переселенців.

«Найближчими днями турецька сторона приїжджає до України, щоб обрати ділянки для будівництва», – повідомив президент.

Як повідомлялось, 26 лютого в Києві проходить форум «Age of Crimea» («Час Криму»), присвячений Дню кримського спротиву російській окупації.

Президент України Володимир Зеленський заявив на форумі, що підписує указ про проголошення 26 лютого Днем спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, який буде відзначатись щорічно.

Нагадаємо:

  • 13 липня 2019 року президент Володимир Зеленський в Херсонській області на адмінкордоні з окупованим Кримом представив новопризначених голову Херсонської ОДА Юрія Гусєва та представника президента в АРК Антона Кориневича. В ході наради Гусєв пообіцяв запустити дві нові режимних зона на КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» до 15 листопада, сервісні зони – до 20 грудня. Зеленський побіцяв звільнити Гусєва, якщо він не впорається з цим завданням.
  • 20 вересня 2019 року почалось будівництво нових КПВВ «Чонгар» і «Каланчак». Роботи тривали до листопада.
  • 15 листопада 2019 року відкрили після реконструкції режимні зони КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» на адмінкордоні з окупованим Кримом. 19 грудня у КПВВ «Каланчак» відкрили сучасну сервісну зону, яка забезпечить надання адміністративних, транспортних та побутових послуг для громадян, які перетинають на адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом.
  • Детально про облаштування КПВВ читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Багатостраждальні КПВВ: тендерна історія».
  • 3 лютого 2020 року турецький президент Реджеп Ердоган після зустрічі з Володомиром Зеленським в Києві заявив, що Туреччина допоможе Україні забезпечити житлом близько 500 сімей кримських татар. «Ми прийняли з моїм товаришем рішення побудувати разом з розвитком інфраструктури житло для 500 сімей. Наші міністри обговорять питання і ми разом будемо діяти. Наші фахівці приїдуть, все досліджують, зроблять план, зроблять проект», – сказав Ердоган.