Рада на позачерговому засіданні 30 березня розгляне законопроекти про боротьбу з коронавірусом

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: YouTube Телеканал Прямий

Верховна Рада на позачерговому засіданні 30 березня розгляне законопроекти, пов’язані з протидією поширенню коронавірусу в Україні. Це буде не останнє позачергове засідання.

Про це повідомив журналістам президент України Володимир Зеленський після засідання фракції «Слуга народу».

За його словами, серед пріоритетних законопроектів, які має розглянути Рада на позачерговому засіданні – внесення змін до державного бюджету на 2020 рік щодо боротьби з поширенням коронавірусної хвороби.

«Там треба дуже ретельно, детально пропрацювати, щоб нікого не образити, щоб не зупинити економіку через ті чи інші скорочення, і обов’язково – щоб не постраждали наші люди», – сказав глава держави.

Він зазначив, що парламенту доведеться ще не раз розглядати низку законопроектів, які пов’язані з підтримкою економіки України в умовах пандемії коронавірусу. Тому Зеленський запропонував нардепам під час поширення коронавірусної хвороби працювати дистанційно.

«Це буде не останнє позачергове засідання. Хочу, щоб вони ще розглянули можливість працювати дистанційно. Тобто, зараз вони опрацюють такий законопроект, він може діяти тільки в умовах (пандемії – ред.) коронавірусу. Потім, коли ця хвороба пройде – а вона обов’язково мине, – тоді цей законопроект не буде важливим і потрібним», – наголосив президент.

Він також повідомив, що на зустрічі з фракцією «Слуга народу» узгодив підтримку законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення за умови відмови від продажу землі, що перебуває у державній власності, та зменшення концентрації для однієї особи.

За словами Зеленського, на першому етапі відкриття ринку землі законодавство передбачатиме можливість для фізичних осіб зосереджувати в одних руках не більше 100 га.

«Ми зменшили концентрацію для фізичних осіб до 100 гектарів. Для юридичних осіб – це другий етап, який буде запроваджено з 2024 року, – буде до 10 тисяч (га – ред.). Тобто перший етап – для фізичних осіб, для українців – 100 гектарів на людину», – сказав президент.

Він наголосив, що ухвалення законів про ринок землі та про банки є необхідним для надання кредиту Міжнародним валютним фондом.

Нагадаємо:

  • 22 березня 2020 року спікер парламенту Дмитро Разумков повідомив, що Верховна Рада готується до позачергового засідання, депутати напрацьовують ряд законопроєктів.
  • 13 листопада 2019 року Верховна Рада у першому читанні та за основу проголосувала за проєкт закону №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує мораторій на продаж сільськогосподарської землі.