Повернуті Росією катери «Нікополь», «Бердянськ» та буксир «Яни Капу» незабаром повернуться до ВМСУ після ремонту

Новини
Спуск на воду МБАК «Нікополь» на Миколаївському суднобудівному заводі після ремонту, 09.04.2020 Фото: УкрОборонПром

Повернуті Росією малі броньовані артилерійські катери (МБАК) «Нікополь», «Бердянськ» та рейдовий буксир «Яни Капу», які були незаконно захоплені російським військовими у листопаді 2018 року біля Керченської протоки, найближчим часом повернуться з ремонту до складу ВМСУ.

Про це повідомляє пресцентр Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

Як зазначається, відповідно до укладених договорів, на державному підприємстві «Миколаївський суднобудівний завод» триває фінальний етап відновлення МБАК «Нікополь», та вже завершено ремонт однотипного з ним катеру «Вишгород».

«Підрозділами технічного забезпечення ВМС ЗС України завершено перший етап відновлення рейдового буксиру «Яни Капу». На державному підприємстві «Миколаївський суднобудівний завод» проведено плановий доковий ремонт МБАК «Вишгород». Артилерійський катер та рейдовий буксир готуються до переходу в пункт постійного базування», – розповів командувач ВМСУ Ігор Воронченко.

«На малому броньованому артилерійському катері «Бердянськ», який був уражений засобами ФСБ РФ, завершено всі види експертиз, як збоку наших так, і іноземних спеціалістів, які представляють Україну в міжнародних судах. В короткі терміни МБАК «Бердянськ» буде поставлений на ремонт», – додав він.

МБАК «Нікополь» і МБАК «Вишгород» на причалі Миколаївського суднобудівного заводу, 09.04.2020 Фото: УкрОборонПром

Як повідомили у Держконцерні «Укроборонпром», 9 квітня на ДП «Миколаївський суднобудівний завод», що входить до складу концерну, завершили ремонт та відновили боєздатність МБАК «Вишгород». Катер спущено на воду і найближчим часом він піде з акваторії заводу.

«Так само відновлено боєздатність малого броньованого артилерійського катеру «Нікополь». На обох катерах відремонтована зовнішня обшивка підводної частини, гвинто-рульові комплекси, протекторний захист, донно-бортова арматура, суднові системи і обладнання, виконано фарбування», – йдеться у повідомленні.

На МБАК «Нікополь» продовжується відновлення електросистем і електрообладнання, роботи будуть завершені до кінця місяця, повідомили на підприємстві.

Нагадаємо:

  • 18 листопада Росія передала українській стороні кораблі ВМСУ, захоплені російським військовими 25 листопада 2019 року в Чорному морі в районі Керченської протоки. При цьому в РФ стверджують, що передали кораблі Україні не на вимогу Міжнародного трибуналу ООН з морського права, а лише «на відповідальне зберігання», оскільки вони все ще – речовий доказ у кримінальній справі про «незаконне порушення кордону РФ».
  • У МЗС заявили, що Україна проведе перевірку і експертизу повернутих РФ кораблів ВМСУ, щоб визначити їх стан та встановити, що саме було вилучено російської стороною. Однак попри повернення кораблів, розгляд ініційованого Україною спору у Міжнародному трибуналі ООН з морського права триватиме для встановлення порушення РФ Конвенції ООН з морського права під час затримання і утримання український кораблів і їх екіпажів.
  • 20 листопада повернуті Росією катера «Нікополь», «Бердянськ» і рейдовий буксир «Яни Капу» прибули на базу ВМСУ в Очакові.
  • Командувач ВМСУ Ігор Воронченко заявив, що російські військові сильно понівечили катери і рейдовий буксир. «Росіяни їх угробили. Познімали навіть плафони, розетки та унітази», – сказав він.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна проаналізує стан трьох повернутих кораблів ВМСУ і обов’язково звернеться до РФ з вимогою, щоб було повернуто обладнання та озброєння, які були з них зняті. З приводу стану кораблів буде проведено розслідування, потім їх відремонтують.
  • 27 листопада 2019 року заступник постпреда України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Лоссовський повідомив на Форумі зі співпраці в області безпеки ОБСЄ, що сума збитків, які завдала РФ українським кораблям, становить не менше 55,5 млн грн (€ 2,1 млн). Точну суму збитків встановлять після завершення комплексного розслідування.