Учасники онлайн-мітингу до Дня пам’яті жертв геноциду кримських татар закликали світ посилити санкції проти РФ

Новини
Фото: Facebook Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу

Учасники міжнародного жалобного онлайн-мітингу, присвяченого Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, закликали міжнародні організації, уряди та парламенти країн світу посилити санкційний тиск на Росію для припинення незаконної окупації Криму та відновлення суверенітету України над півостровом. Також вони наполягають на невідкладному внесенні змін до Конституції України, яким встановлюватиметься статус Криму, як національно-територіальної автономії кримських татар.

Про це йдеться в резолюції, яку схвалили учасники онлайн-мітингу передає Центр журналістських розслідувань.

Зокрема автори документу звернулись до ООН, Європейського парламенту, ПАРЄ, ПА ОБСЄ, ПА НАТО, ПА ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу і закликом «терміново задіяти додаткові заходи тиску на державу-агресора – РФ, використовуючи всілякі санкційні, політико-дипломатичні та економічні механізми з метою припинення порушення Росією фундаментальних принципів міжнародного права і виконання вимого міжнародного співтовариств, зокрема, деокупації Криму та відновлення державного суверенітету України над Автономною Республікою Крим і містом Севастополем і прилеглими водами Азовського і Чорного морів».

Також учасники мітингу закликають міжнародні організації та країни світу домагатись від Росії, як держави-окупанта, дотримання норм міжнародного гуманітарного права, припинення порушення прав людини в тимчасово окупованому Криму, негайного звільнення кримських політв’язнів, виконання наказу Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року щодо скасування незаконних обмежень на право кримськотатарського народу, як корінного народу Криму, на діяльність своїх представницьких інститутів, яким є Меджліс та Курултай кримськотатарського народу.

«Забезпечити повний та безперешкодний доступ до тимчасово окупованої території АРК та міста Севастополя конвекційних та моніторингових органів ООН, Ради Європи, ОБСЄ, ЮНЕСКО та інших міжнародних організацій, зокрема, Моніторингової місії ООН з вивчення ситуації з прав людини в Україні та Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні для здійснення моніторингу ситуації з правами людини згідно з їх повноваженнями», – йдеться у резолюції.

Крім того, автори резолюції закликають міжнародні організації та світ визнати депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу і долучитися 18 травня до вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

«Учасники міжнародного онлайн-мітингу наполягають на невідкладному внесенні змін до Конституції України, яким встановлюватиметься національно-територіальний статус Криму як невіддільної складової України на основі невід’ємного права кримськотатарського народу на самовизначення як корінного народу України», – заявили учасники мітингу.

Вони також висловили вдячність українській нації і всім національним спільнотам України, організаціям української та кримськотатарської діаспор в різних країнах, іноземним дипломатичним установам в Україні, дипломатичним місіям України в іноземних державах та міжнародним організаціям за підтримку кримськотатарського народу, який перебуває в умовах російської окупації Криму.

Як повідомлялось, 18 травня в Україні та в окупованому Криму вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. У цьому році меморіальні заходи до 76-ої річниці злочинної депортації сталінським режимом кримських татар з їх історичної Батьківщини – Кримського півострова, проходять в умовах пандемії коронавірусу і це змусило організаторів значно змінити план їх проведення. Вшанування пам’яті жертв депортації також відбудеться в країнах, де живуть великі діаспори кримських татар.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.