Рада може дозволити приватизувати Північно-Кримський канал – нардеп Юрчишин

Новини
Северо-Крымский канал
Заповнення водою Північно-Кримського каналу в Херсонській області, квітень 2020 р Фото: upkk.davr.gov.ua

Верховна Рада може ухвалити рішення, яке дозволить приватизацію Північно-Кримського каналу, який забезпечує можливість постачання води до Криму, та Управління Головного Каховського магістрального каналу, який забезпечує водою Херсонську область. Ці підприємства пропонується виключити з переліку держкомпаній, які не підлягають приватизації, попри те, що два профільні комітети не рекомендували цього робити.

Йдеться про законопроєкт №2831-1, повідомив Суспільному народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Юрчишин.

«Законопроєкт №2831-1 авторства депутатів від «Слуги народу» виключає з переліку підприємств, які не можна приватизувати, головні артерії, по яких постачалася вода в Крим. Це Управління Північно-Кримського каналу і Управління Головного Каховського магістрального каналу», – сказав Юрчишин.

За його словами, Верховна Рада має розглянути це питання 17 червня, при цьому ризик, що законопроєкт можуть прийняти, залишається.

«Ризик, що законопроєкт ухвалять – мінімальні. Але є неодноразові приклади співпраці «ОПЗЖ» та «Слуги народу». І тому шанси на ухвалення зростають», – додав нардеп.

14 серпня 2019 року уряд затвердив Стратегію зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, яка передбачає повну модернізацію систем і мереж, зміну законодавства і залучення інвестицій шляхом державно-приватного партнерства.

Як повідомлялось, раніше у російських та кримських пропагандистських ресурсах викликав резонанс допис у Facebook колишнього народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Сергія Хланя. У ньому йшлося про ймовірну подачу дніпровської води до окупованого Криму. Хлань написав, що Каховський магістральний і Північно-Кримський канали планують об’єднати й передати в управління акціонерній компанії «Води Таврії» з метою прихованої приватизації. Ця оборудка, на думку екснардепа, має потенційну загрозу у відновленні постачання дніпровської води до окупованого РФ Криму.

Центр журналістських розслідувань звернувся до Державного агентства водних ресурсів України (Держводагентство) з відповідним інформаційним запитом. У відомстві заявили, що не мають інформації про нібито об’єднання управлінь Північно-Кримського та Головного Каховського магістрального каналів і зазначили, що подача води на окупований півострів наразі технічно неможлива.

Подробиці – у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Чи потечуть «Води Таврії» до Криму?».

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року припинила   подачу води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал.
  • 11 лютого 2020 року голова парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія назвав «достатнім компромісом» подачу дніпровської води до окупованого Росією Криму в обмін на поступки Росії у переговорах щодо Донбасу.
  • Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що заява Давида Арахамії про можливість подачі дніпровської води до окупованого Криму є  його особистою думкою. Він додав, що ніколи не обговорював з заступником керівника Адміністрації президента Російської Федерації Дмитром Козаком тему подачі дніпровської води на півострів. 
  • 12 лютого нардеп парламентської фракції «Слуга народу» Юрій Камельчук заявив, що Україна має відновити водопостачання окупованого Криму і запропонував укласти з Росією спеціальний контракт на постачання дніпровської води на півострів.
  • Секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що Україна не може постачати дніпровську воду в окупований Крим. Відновлення водопостачання півострова можливе лише після того, як Росія поверне Крим Україні.
  • 5 березня в ефірі програми «Право на владу» новообраний прем’єр-міністр України Шмигаль висловив думку, що воду в окупований Крим треба подавати, тому що там живуть українці. Пізніше Шмигаль написав в соцмережі, що Україна не може подавати воду в окупований Крим до повернення його по свій суверенітет.
  • 11 червня Денис Шмигаль заявив, що питання відновлення водопостачання Криму через Північно-Кримський канал «на порядку денному поки не стоїть, і це не є предметом якогось торгу».