Кабмін не скасовуватиме самоізоляцію для жителів ОРДЛО при перетині КПВВ – Шмигаль

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: dpsu.gov.ua

Кабмін не скасовуватиме вимогу при перетині КПВВ встановлювати мобільний додаток «Дій вдома» і йти на самоізоляцію або обсервацію для громадян, які прямують з тимчасово окупованих територій Донбасу через лінію розмежування на підконтрольну уряду територію. Це пов’язано з відсутністю реальної інформації про поширення коронавірусу в ОРДЛО.

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю Радіо Свобода.

«На даний момент ви бачите ситуацію на підконтрольній Україні території, ми, на жаль, не знаємо, яка вона на тимчасово окупованих територіях. За окремими даними, вона складніша. Ми вимушені вводити обмеження як на кордонах України, так і на лінії розмежування для того, щоб не імпортувати в Україну захворюваність, якої в нас і так вистачає», – сказав Шмигаль.

При цьому, зазначив він, в окремих випадках для громадян, які прибули з непідконтрольних територій, можуть бути зроблені виключення, проте в цілому карантинні заходи збережуться.

«Прикордонники мають право приймати окремі рішення за рішенням керівника прикордонників. Загалом поки є карантинні обмеження і ситуація є настільки складною, вона буде лишатися керованою ось так, як лишалася до цього часу», – вказав прем’єр.

Як повідомлялось, Уряд України з 1 серпня скасовав обов’язкову двотижневу самоізоляцію для громадян, які в’їжджають на підконтрольну уряду України територію з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму. Відповідно з постановю КМУ, особам, які перетинають КПВВ на лінії розмежування та адмінкордоні з півостровом, не потрібно встановлювати мобільно додаток «Дій вдома».

Однак за рішенням Командувача ООС на період дії карантину встановлені додаткові обмеження для пропуску осіб через лінію розмежування на Донбасі. Громадян, які прямують через КПВВ з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, будуть пропускати за умови згоди на проходження самоізоляції з використанням мобільного додатку «Дій вдома», або обсервації.

Нагадаємо:

  • Правозахисниця вказала на головні помилки Кабміну України щодо відкриття КПВВ на Донбасі після карантину.
  • Правозахисники розповіли про найбільші проблеми, з якими стикаються громадяни при перетині КПВВ на Донбасі. Серед них, зокрема, встановлення мобільного додатку «Дій вдома», відсутність доступного інтернету та поганий мобільний зв’язок на КПВВ.
  • Докладні інструкції правозахисників про те, як користуватися мобільним додатком «Дій вдома» для контролю режиму самоізоляції, який повинні встановлювати громадяни на КВПП при виїзді з тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях, а також з тимчасово окупованого Криму, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань.
  • Поради з установки додатку «Дій вдома» від тих людей, які вже перетнули лінію розмежування на Донбасі.
  • Правозахисники розробили інструкціію про те, куди скаржитися на помилки в додатку «Дій вдома».