Лукашенко звинуватив противників у «спробі захоплення влади»

Новини

Олександр Лукашенко назвав створення опозицією Координаційної ради спробою захоплення влади в країні.

Про це повідомляє Державне білоруське видання «Белта».

«Новий елемент – це спроба заколисати владу, і особливо силові структури: «ми мирні, ми хороші, розумієте, ми вже не хочемо протистояння». Це так і не так. Це ширма. Якщо зазирнути за неї, ви бачите, що відбувається. Вони (опозиція – ред.) нам підкидають іншу сторону. І вимагають ні багато, ні мало – передати їм владу. Значить, ми це розцінюємо однозначно: це спроба захоплення влади з усіма наслідками, що випливають. Тому я хочу попередити тих, хто увійшов в цей штаб, що ми будемо вживати адекватних заходів. Але виключно за Конституцією і законом. У нас достатньо цих заходів, щоб остудити деякі гарячі голови», – сказав Лукашенко.

Лукашенко також сказав, що до цієї ради входять «колишні скривджені, які колись були у владі, і відверто відв’язні нацисти».

Кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тіхановська у новому зверненні заявила, що ініціює створення координаційної ради для трансферу влади в Білорусі.

«З огляду на те, що відбувається в країні, і необхідності вжити негайних заходів для відновлення верховенства права в Білорусі, я, Світлана Тіхановська, ініціюю створення Координаційної ради для забезпечення передачі влади», – йдеться у заяві.

За словами Тіхановської, до цієї ради можуть входити представники громадянського суспільства.
«Доручаю довіреній особі Ользі Ковальковій та адвокату Максиму Знаку приймати заяви про висунення членів ради від організацій та об’єднань громадян» – сказала Тихановська.

Вона закликала всіх, хто зацікавлений у діалозі та мирній передачі влади, приєднатися до ради.

«Я захоплююсь білорусами. Спасибі, мої дорогі! Ми зробили неможливе. Ми показали, що нас більшість. І ця країна належить нам, білоруському народу, а не одній людині», – заявила Тіхановська.

До складу Координаційної ради вже увійшли нобелівський лауреат Світлана Алексієвич, правозахисник Алесь Беляцкий, соратниця Тіхановскої Марія Колесникова та інші.

Центрвиборчком Білорусі оголосив офіційні результати президентських виборів у п’ятницю, згідно з якими абсолютну перемогу отримав чинний президент Александр Лукашенко.

За офіційними результатами, Лукашенко отримав 80,1% голосів, Світлана Тіхановська – 10,1% голосів.

Депутати Європарламенту не визнають результати президентських виборів у Білорусі і вважають Олександра Лукашенка персоною нон-грата. Євродепутати засудили арешти та акти насильства і тортур проти мирних демонстрантів та закликали до всебічного розслідування цих злочинів.

Напередодні в Білорусі відбувся наймасштабніший загальнонаціональний мітинг за всю історію країни.

Україна констатує, що офіційно оприлюднені результати виборів президента Білорусі не викликають довіри в білоруському суспільстві, і загалом поділяє позицію, висловлену Європейським Союзом щодо цих виборів. В ЄС заявили, що не визнають результатів президентських виборів у Білорусі й починають роботу над запровадженням санкцій за фальсифікацію виборів та насильство щодо протестувальників, йдеться у заяві МЗС України щодо президентських виборів в Білорусі.

Нагадаємо:

  • Вибори президента в Білорусі супроводжувались серйозними порушеннями свободи слова і прав журналістів з боку силовиків.
  • Міністри закордонних справ Литви, Польщі та України закликали владу Білорусі утриматися від застосування сили та звільнити всіх затриманих в ніч після президентських виборів.
  • Держдепартамент США закликав владу Білорусі поважати права білорусів на участь в мирних зібраннях і утримуватися від застосування сили, а також звільнити незаконно затриманих демонстрантів.
  • Європейський Союз може переглянути відносини з Білоруссю і ввести санкції проти осіб, винних у фальсифікації виборів президента, жорстокому придушенні протестів і необгрунтованих арештах в в країні.
  • ЦВК Білорусі оголосила остаточні підсумки виборів і оголосив переможцем Олександра Лукашенка, який, згідно з офіційними даними, отримав 80,1% голосів виборців. Головна опонентка чинного президента Світлана Тіхановська, яка, за даними ЦВК, отримала 10,1% голосів, заявила про свою перемогу і закликала створити координаційний комітет для передачі влади в країні, а також організувати мирні протести 15 і 16 серпня.