Україна розробила концепцію розвитку кримськотатарської мови до 2032 року – Резніков

Новини
Віце-прем’єр-міністр - міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков Фото: mtot.gov.ua

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України розробили концепцію розвитку кримськотатарської мови до 2032 року.

Про це повідомив глава відомства Олексій Резніков lb.ua.

«Протягом тижня ми оприлюднимо концепцію розвитку кримськотатарської мови до 2032 року. Це стратегічне питання не тільки для корінного народу, а й для всієї української нації. Володіючи «українським тюркським», людина відкриє для себе весь тюркський світ, який нараховує близько 170 млн осіб. Ця нова якість відносин з нашими партнерами – Туреччиною, Азербайджаном, країнами Центральної Азії», – заявив він.

Мінреінтеграціі України звернулося до корпорації Google LLC з проханням включити кримськотатарську мову в сервіс Google Translate. Також міністерство звернулося до компанії Duolingo – платформу з вивчення іноземних мов – з пропозицією запустити курс з кримськотатарської мови на базі їх сервісу.

  • У Криму запустили електронний словник-додаток кримськотатарської мови Luğatçıq.
  • Російські окупанти у 2014 році офіційно впровадили на півострові три державні мови – російську, українську і кримськотатарську. І в той же час заходилися викорінювати все українське в Криму. Чи не першою жертвою русифікації пала українська гімназія в Сімферополі – одна з кращих в Україні. Гімназія існує й зараз, але там лише три українські класи – п’ятий, шостий і сьомий. Та й вони не вчитимуться українською до 11 класу. Зовсім скоро української мови у сімферопольській гімназії не залишиться взагалі.
  • Детальніше дивіться у відеоблозі Євгенія Лешана Те, чого нема. Українська освіта в Криму