Північно-Кримський канал переходить у підпорядкування Мінагрополітики України

Новини
Северо-Крымский канал
Заповнення водою Північно-Кримського каналу в Херсонській області, квітень 2020 р Фото: upkk.davr.gov.ua

Північно-Кримський канал переходить у підпорядкування Мінагрополітики та використовуватиметься лише для зрошення і забезпечення водою аграріїв Херсонщини.

Про це заявив міністр агрополітики та продовольства Роман Лещенко.

«Північно-Кримський канал, який до 2014 року забезпечував Автономну Республіку Крим прісною водою, наразі використовується лише для зрошення і забезпечення водою аграріїв Херсонщини. Що стосується Криму, то наголошу, що відновлення водопостачання до Криму не буде і подібних переговорів із представниками Російської Федерації не велося ні зі сторони Мінагрополітики, ані Міндовкілля», – заявив міністр.

За його словами, останнім часом з боку РФ «здійснюється цілеспрямоване інформаційне нагнітання» навколо теми поновлення водопостачання до тимчасово окупованого Криму.

За даними міністерства, у ЗМІ поширюється неправдива інформація, що Держводагенство переходить під порядкування Держрибагенству, і, мовляв, останні ведуть активні переговори із РФ щодо постачання прісної води в Крим.

«Хочу запевнити, що Північно-Кримський канал переходить у підпорядкування Мінагрополітики і це зумовлено реалізацією Національного пілотного проєкту зрошення та меліорації. Основним завданням цього року в питанні розвитку іригаційних систем є запуск пілотних проектів у трьох областях: Херсонській, Одеській та Миколаївській. Мінагро бере на себе лідерство в цій реформі та забезпечення її інституційної, законодавчої та фінансової основи», – сказав Лещенко.

Він підкреслив, що будь-які інші трактування причин зміни форми управління Північно-кримського каналу є безпідставними.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. Згодом на її місці була побудована капітальна дамба. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • 17 червня 2020 року Верховна Рада не підтримала законопроєкт, який передбачав виключення Управління Північно-Кримського каналу та Управління Головного Каховського магістрального каналу із Переліку підприємств, що не підлягають приватизації.
  • Про те, чому неможливо відновити подачу дніпровської води в окупований Росією Крим через реалізацію схеми з приватизацією Північно-Кримського каналу читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Вода, закон і зрада».
  • 26 серпня 2020 року Кабмін України узгодив запропонований Мінреінтеграції законопроєкт, який забороняє приватизацію Управління Північно-Кримського каналу та Управління Головного Каховського магістрального каналу.