Медведчука можна обміняти на політв’язнів Кремля — секретар РНБО Данілов

Новини

Секретар РНБО Олексій Данілов запропонував одного з лідерів ОПЗЖ Віктора Медведчука, якого підозрюють в держзраді та розкраданні державних ресурсів, обміняти на політичних бранців Кремля.

Про це він заявив під час ефіру ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера».

Це слід буде зробити в разі засудження політика, пояснив Данілов. Проте таке рішення може прийняти лише президент Володимир Зеленський.

«Це рішення приймає президент України. Я думаю, що якщо буде така можливість, то ми залюбки це зробимо», – додав Данілов.

Печерський районний суд Києва обрав нардепу ОПЗЖ Віктору Медведчуку цілодобовий домашній арешт до 9 липня. Кум Володимира Путіна підозрюється у державній зраді та готування до порушення звичаїв війни, вчиненого у змові групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 15, ст 438 КК України). 

Печерський районний суд Києва 13 травня обирав запобіжний захід народному депутату Віктору Медведчуку. В Офісі генпрокурора повідомили, що прокурор проситиме обрати Медведчуку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 300 млн грн.

Генпрокурор Ірина Венедіктова 11 травня підписала повідомлення про підозру народним депутатам Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку у державній зраді та замаху на розграбування національних ресурсів у Криму.

Слідство вважає, що Медведчук, зокрема, домовлявся з державою-агресором РФ про перереєстрацію родовища «Глибока» на прикерченському шельфі в Чорному морі, що належить Україні.

Також Медведчука підозрюють у державній зраді (передача агресору секретної інформації про військовий підрозділ ЗСУ).

Нагадаємо:

  • 25 березня 2021 року СБУ провела обшуки в офісах громадського руху «Український вибір – право народу».  Слідчі СБУ обґрунтовано підозрюють представників громадської організації «Український вибір», яку пов’язують з кумом Володимира Путіна, нардепом від ОПЗЖ Віктором Медведчуком, у сприянні в організації в 2014 році на території АРК та Севастополя незаконного «референдуму», наслідком якого стала окупація півострова Росією.
  • 30 березня 2021 року прокуратура АРК і Департамент зі злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора провели обшуки в понад 10 регіонах України в організації Віктора Медведчука «Український вибір» в рамках кримінального провадження щодо організації і проведення незаконного «референдуму» в окупованому Криму. 
  • 2 лютого 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти народного депутата від ОПЗЖ Тараса Козака та телеканалів, які йому належать, – 112 Україна, NewsOne, Zik, які фактично контролює голова політради ОПЗЖ та кум російського президента Віктор Медведчук. Зеленський зазначив, що рішення про санкції щодо Тараса Козака та його телеканалів має чітке обгрунтування в зв’язку з фінансуванням з Росії і співпрацею з терористичними організаціями. 5 лютого секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що рішення про введення санкцій проти телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука готувалося давно і ретельно, тому скасувати його буде неможливо.