Зеленський: В умовах агресії РФ боєздатні ВМСУ – одна з головних складових безпеки України в Чорному морі

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Боєздатні Військово-Морські сили України в умовах російської збройної агресії є однією з головних складових обороноздатності і безпеки України і важливим чинником військово-політичної реальності в Чорноморському регіоні.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час виступу на урочистих заходах з нагоди Дня ВМСУ, які відбулися 4 липня на Одеському морському вокзалі, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

«У часи російської агресії боєздатні Військово-Морські Сили є однією з найголовніших складових обороноздатності та безпеки України й важливим чинником воєнно-політичної реальності в Чорноморському регіоні та утвердження України як незалежної морської держави. А тому одним з головних моїх пріоритетів на посаді президента України є побудова потужних ВМС, які оснащені сучасними кораблями і сучасним озброєнням і готові адекватно реагувати на всі виклики і загрози нашій національній безпеці», – сказав глава держави.

Він вказав, що з метою відродження українських ВМС протягом останніх років відбулося реформування органів військового управління флоту за стандартами НАТО.

«Україна разом зі США, Великою Британією, Турецькою Республікою та багатьма іншими країнами, нашими друзями, активно реалізує спільні масштабні проекти з оновлення нашого корабельного складу, розвитку сучасної військово-морської інфраструктури, підготовки особового складу», – зазначив Зеленський.

Він нагадав, що зараз особовий склад ВМСУ спільно з військовослужбовцями країн-партнерів продовжує злагоджено нарощувати морську міць в ході міжнародних навчань «Сі Бриз-2021», які цьогоріч є наймасштабнішими за всю історію існування.

Президент наголосив, що навчання «Сі Бриз-2021» демонструють єдність у протистоянні воєнним загрозам, що посилюються в Чорноморському регіоні через його мілітаризацію та агресивні дії Російської Федерації. «Це показує всім, що ми не допустимо обмеження свободи судноплавства в Чорному морі та узурпації суверенного права України як морської, прибережної держави», – додав він.

В свою чергу, тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін у своєму виступі зазначила, що навчання «Сі Бриз» є проявом співпраці в галузі морської безпеки України, США та 32 інших країн-учасників.

Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін Фото: president.gov.ua

«Кораблі, які ми бачимо тут, – це лише один з проявів того, що роблять США для допомоги Україні в забезпеченні її безпеки», – наголосила вона.

Квін зазначила, що минулого тижня побувала в Бердянську, де взяла участь у відкритті нового пункту базування для дивізіону швидкого реагування Морської охорони Держприкордонслужби України.

Вона нагадала, що в Очакові Миколаївської області будівельні батальйони Військово-Морських Сил США звели оперативні й допоміжні, а також ремонтні споруди для українського флоту і працюють над підвищенням якості інфраструктури на цій базі.

Нагадаємо:

  • 28 червня 2021 року в Одесі стартували щорічні міжнародні навчання «Сі Бриз-2021». Цього року навчання будуть наймасштабнішими за понад 20 років їх проведення. Головна ідея «Сі бриз-2021» – підвищення рівня взаємосумісності підрозділів ВМС України та США і держав-партнерів НАТО під час виконання спільних завдань щодо підтримання морської регіональної безпеки та забезпечення миру і стабільності в Чорноморському регіоні. Навчання триватиме з 28 червня по 10 липня в Одесі, Очакові, Дністровському лимані, Кінбурнській косі, островах Зміїний і Первомайський та інших південних районах України. В маневрах беруть участь біля 30 кораблів, катерів та суден, більше 30 літаків і вертольотів, до 5 тисяч особового складу та 50 одиниць озброєння і військової техніки.