У Криму затопило путінську трасу «Таврида»

Новини
Таврида
Схема автотрассы "Таврида" Фото: kafanews.com

12 серпня на ділянці траси «Таврида» в Ленінському районі Криму (км 54- км 55) затрудненно рух через підтоплення, організований об’їзд.

«Причина – підтоплення, викликаного рясними опадами. Рух тимчасово здійснюється за направленням село Леніно – село Іллічова (км 55 з виїздом на км 64)», – сказано в повідомленні Росавтодора.

В результаті рясних опадів 11 серпня в селах Сімферопольського району підтопило 4 будинки і 11 дворів, повідомили вранці 12 серпня в управлінні «МНС по Криму».

Російський президент Володимир Путін 27 серпня 2020 року в окупованому Криму відкрив рух по одній з ділянок автотраси «Таврида», введення в експлуатацію 250 кілометрів якої від Керчі до Севастополя планували до кінця 2020 року. Путін проїхався за кермом президентського лімузина по трасі і доручив побудувати більше з’їздів з неї в бік моря «для зручності туристів».

Нагадаємо:

  • Генеральним підрядником будівництва дороги була визначена компанія ЗАТ «ВАД» (Санкт-Петербург), яка в 2014 році увійшла до списку «королів держзамовлення» за версією Forbes, зайнявши з отриманими з держбюджету 35 млрд. руб. п’яте місце. Підряд на будівництво «Тавриди» компанія отримала без конкурсу.
  • На початку серпня 2017 року прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв повідомив, що підписав розпорядження за видатками бюджету на 2018 рік і період 2019-2020 років, де передбачено 14,36 млрд руб на будівництво «Тавриди» в Криму.
  • 20 листопада 2017 року «Служба автодоріг Республіки Крим» уклала контракт на будівництво на півострові автотраси «Таврида» вартістю 137 млрд рублів з Вологодської компанією «ВАД».
  • У січні 2018 року США розширили санкційний список, запроваджений через агресію РФ в Україні, додавши в нього АТ «ВАД», а також її керівників: генерального директора Валерія Абрамова і його першого заступника Віктора Перевалова. У березні 2019 року Перевалов, який на той момент був уже гендиректором ЗАТ «ВАД», був включений у санкційний список СНБО України.
  • Робочий рух двома смугами траси від Керчі до Сімферополя (близько 190 км) було відкрито в кінці грудня 2018 року, ще двома – в липні 2020 року. Вартість вже побудованих ділянок дороги загальною довжиною 250,7 км складає близько 150 млрд рублів. Кошти передбачені «Федеральною цільовою програмою розвитку Криму і Севастополя».