Звільнення кримських політв’язнів і ставлення ООН до Кримської платформі – про що Зеленський домовляється в США

Новини

Президент Володимир Зеленський на зустрічі з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем порушив питання: чому ця організація не була представлена на саміті Кримської платформи.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, повідомляє Укрінформ.

«Президент порушив питання Криму, оскільки для нього воно є фундаментальним і ніколи не може бути винесене за дужки. Відповідь на це питання ми не почули, але почули про підтримку територіальної цілісності України. Ідеться про фундаментальне зобов’язання ООН – захищати суверенітет і територіальну цілісність держав. І як міністр, представник держави – засновниці ООН хочу почути чітку відповідь від Організації Об’єднаних Націй: чому вона не взяла участь у жодній формі в саміті Кримської платформи». Водночас НАТО, Рада Європи, ГУАМ та інші міжнародні організації знайшли формат своєї участі», – сказав Кулеба.

Зеленський порушив також інші питання, пов’язані з Кримом, зокрема щодо прав людини на окупованих територіях. Президент також передав генеральному секретареві ООН список політичних в’язнів, утримуваних у Росії та в окупованому Криму. Гутерреш, за словами Кулеби, пообіцяв, що докладатиме зусиль для їх звільнення.

Також президент Зеленський провів зустріч із президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом, на якій обговорили допомогу у визволенні затриманих окупантами кримських політв’язнів.

Президенти України і Туреччини Володимир Зеленський і Реджеп Ердоган Фото: president.gov.ua

Переговори президентів відбулися у Постійному представництві Турецької Республіки при ООН.

За словами прессекретаря президента України Сергія Никифорова, сторони обговорили гуманітарну ситуацію в окупованому Криму й те, «яким чином Туреччина може сприяти звільненню утримуваних осіб, зокрема кримських татар».

23 серпня пройшов інавгураційний Саміт Кримської платформи. Він офіційно запустив перший міжнародний формат щодо Криму.

Кримська платформа – це ініційований Україною новий міжнародний консультаційно-координаційний формат.

Платформа спрямована на підвищення ефективності міжнародного реагування на триваючу окупацію Криму, відповіді зростаючим безпековим загрозам, посилення міжнародного тиску на Кремль, запобігання подальшим порушенням прав людини та захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні мирним шляхом.

Нагадаємо: