Окупанти будуть фрахтувати для Кримсько-сирійської судноплавної компанії морські судна, що перебувають під санкціями

Новини
Міністр економічного розвитку та зовнішньої торгівлі Сирії Мохаммед Самер аль-Халіль (зліва) і «глава Криму» Сергій Аксенов (справа), 18.01.2022 Фото: rk.gov.ru

Окупований Крим та Сирія створять транспортну судноплавну компанію, яка на початковому етапі фрахтуватиме морські судна, які вже перебувають під санкціями. Компанія допоможе завантажити закриті Україною Феодосійський та Керченські порти, які передаються у федеральну власність.

Про це повідомив так званий «голова Криму» Сергій Аксенов на спільному брифінгу з міністром економіки та зовнішньої торгівлі Сирії Мухаммадом Самером Аль-Халілем, передає видання «Крыминформ» та пресслужба «уряду Криму».

«Для першої партії вантажів ми візьмемо судна у фрахт, вже є розуміння, у кого взяти. Судна вже перебувають під санкціями… Ми домовилися, які судна виконуватимуть першочергові завдання. Як тільки ми наб’ємо повністю руку, розумітимемо групи товарів та обсяги, які поставлятимуться, під них уже судноплавна компанія фрахтуватиме судна або купуватиме для себе, а зараз ми стартуємо поки що на орендованій техніці», – сказав Аксенов.

За його словами, завдяки новій Кримсько-сірійській судноплавній компанії буде забезпечено завантаження Феодосійського та Керченського портів, які передаються у федеральну власність.

«Згідно з дорученням президента необхідно забезпечити завантаження морських портів, вантажообіг буде збільшено до 5 мільйонів тонн на рік на першому етапі та в перспективі до 14 мільйонів тонн на рік. І тому приймаються всі необхідні рішення, вже позначено конкретні цілі, терміни. Трудові колективи залишаться працювати на підприємствах», – уточнив «глава Криму».

Про те, що Керченський та Феодосійський морські порти будуть передані у федеральну власність Аксенов повідомив 28 грудня 2021 року.

«Ми передаємо Керченський та Феодосійський порти у федеральну власність для забезпечення завантаження, за збереження штатної чисельності, трудового колективу тощо», – сказав Аксьонов на прес-конференції за підсумками року.

Він зазначив, що за дорученням президента Росії буде збільшено вантажопотік через морпорти.

«Територія морської дирекції на сьогоднішній день розглядається для спільної експлуатації Кримсько-сірійської судноплавної компанії. Кількість вантажів, що пересуватиметься за цим напрямом, буде збільшено. Є доручення президента, сьогодні ми із міністерством транспорту Російської Федерації вже відпрацювали можливість збільшення вантажопотоку через кримські морські порти. Буде за дорученням президента представлено низку пільг на продовольчі товари, які вивозяться за кордон через кримські морські порти», – додав Аксенов.

За його словами, також у Керчі з’явиться великий оптово-логістичний центр.

У серпні 2019 року було підписано комплексну угоду про торговельно-економічну співпрацю між окупованим Кримом та Сирією.

Як повідомлялося, економічний експерт фонду «Майдан закордонних справ» Юрій Смєлянський заявив у програмі «Питання національної безпеки» (проект Центру журналістських розслідувань, ефір ТРК Чорноморська), що в умовах західних санкцій Кремлю вигідно використати окупований Крим та порти півострова як «сіру зону» для постачання товарів з РФ до країн, які теж перебувають під міжнародними санкціями, зокрема Сирію та Іран.

Порти окупованого Росією Криму закриті для заходів суден рішенням українського уряду з 2014 року. Щодо них застосовано санкції Євросоюзу та США. Детальніше про ситуацію в портах Криму читайте дослідження Центру журналістських розслідувань «В нашу гавань не заходять кораблі. Порти Криму і санкції» (відеоверсія «Кримські порти під дією санкцій»: Частина перша. Керч і Феодосія і Частина друга: Ялта, Євпаторія і Севастополь), а також дослідження «Порти Криму» спецпроєкту «Як працюють кримські санкції».

Нагадаємо:

  • 15-16 жовтня 2018 року «делегація Республіки Крим» на чолі з Сергієм Аксеновим відвідала Сирію. У Дамаску «глава Криму» зустрівся з президентом Сирії Башаром Асадом і прем’єр-міністром країни Імадом Хамісом. Аксенов і сирійський міністр економіки та зовнішньої торгівлі Мухаммед Самір Халіль підписали меморандум про торговельно-економічне співробітництво «між Республікою Крим і Сирією».
  • Навесні 2019 року окупований Крим відправив до Сирії збірний вантаж продукції кримських підприємств. У числі відправлених до Сирії товарів: сода для виробництва скла та посуду, труби, електроінструменти, зварювальне обладнання, посуд, продукти харчування, комбікорми та добрива. Раніше з Криму почались поставки до Сирії пшениці і борошна.