Зеленський пояснив пропозицію України про «15 років на перемовини щодо Криму»

Новини
Фото: Андрій Куликов

Президент Володимир Зеленський вважає, що деокупація Криму можлива лише дипломатичним шляхом, це питання можна вирішити у найближчі 10-15 років.

Про це він заявив голові правління Комісії журналістської етики, одому зі співзасновників Громадського радіо Андрію Куликову під час інтерв’ю українським журналістам.

«У якій точці, і які у нас спроможності повернути Крим недипломатичним шляхом. Це перше. Я відповів би собі на це запитання. Потім би розглядав, а що є іще, і як ще можливо. По-перше, щоби було зрозуміло, 10-15 років, це деякий формат пропозиції з боку України, і я думаю, десь стільки ж відсотків, і я думаю, десь стільки ж відсотків, що росія на це погодиться«.

«10-15 років, це не про те, щоб не піднімати цю тему, це домовленість сторін, що упродовж 10-15 років сторони повинні вирішити питання Криму дипломатичним шляхом. Якщо ми беремо з вами дипломатичний шлях, — це формат, який пропонується, не вирішувати це зараз, а вирішити хоч завтра. Чому? Є аспекти, які я вам хочу сказати, а які не можу«, — зазначив Зеленський.

Президент також назвав рішення про переговори щодо Криму непоганим, але наголосив, що це станом на «зараз»:

«Що я думаю зараз, і що я буду думати завтра, і що ми робитимемо завтра — це можуть бути абсолютно різні речі. Це не значить, що ми не виконуємо свої домовленості або обов’язки, просто на сьогодні, якщо б були такі домовленості щодо Криму, я би вважав, що це була б перемога України абсолютно. Тому що вирішувати пакетно всі спори чи закінчувати війну з рф пакетно складно, і я впевнений, що малоймовірно».

Зеленський заявив, що сильна позиція — якщо дипломатичний шлях, то його можна вирішити протягом десяти років.

«Це домовленості, які через 10 років або 15 не існують, якщо сторони були неспроможні вирішити таким шляхом. Це не просто компроміс, тут і немає близько компромісу і що він може з’явитися з того боку. Це запит на позицію. Авжеж, наша позиція — «Ідіть з нашої території». Тут не буде жодного розуміння, ми з вами це розуміємо, принаймні в тому форматі, про який ми говоримо. Я вважаю, що це дуже непогана позиція на сьогодні», — резюмував президент.

У Туреччині 29 березня відбулися переговори делегацій України та Росії, за підсумками яких українська делегація повідомила про подробиці ідеї нової системи гарантій безпеки для України на тлі повномасштабного вторгнення Росії.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що українська делегація пропонує Росії зафіксувати в окремому пункті договору те, що питання статусу Криму і Севастополя буде вирішуватися протягом 15 років на двосторонніх переговорах.

Також Подоляк заявив, що Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після проведення загальнонаціонального референдуму з цього питання.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року  президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці.  Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: 

YouTube,  Facebook, TelegramTwitter