Війна Росії проти України: хроніка 28 квітня

Новини
Фото: facebook.com/pressOKzahid

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:52 Українські правоохоронці повідомили про підозру у колабораційній діяльності 62-річному Олександру Кобецю, якого російські окупанти 26 квітня представили як «главу Херсонської міської адміністрації».

19:40 Російські окупанти 28 квітня нанесли по Миколаєву удар реактивними системами залпового вогню «Смерч».

Про це повідомляє Оперативне командування «Південь» у Facebook.

«По Миколаєву знову нанесено удар реактивними системами залпового вогню «Смерч». Пошкоджено десятки приватних домогосподарств, автівки, крамниці. Касетні боєприпаси вкривали дитячі майданчики та подвір’я навчального закладу. Інформація про потерпілих уточнюється», йдеться у повідомленні.

18:52 В оточеному російськими військами Маріуполі внаслідок масового скидання важких авіаційних бомб, які можуть руйнувати бетонні захисні споруди, та ударів корабельної артилерії частково обвалилося приміщення у сховищі заводу «Азовсталь», де був облаштований польовий шпиталь для українських військових та цивільних маріупольців, яких вдавалось сюди доставити. Серед поранених військових є загиблі, наново поранені і контужені.

18:43 Відбувся черговий обмін полоненими. З росіського полону повернулись 45 українців: 33 військових та 12 цивільних.

Про це повідомила віцепрем’єрка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук у Facebook.

«Відбувся черговий обмін полоненими. Сьогодні звільнили з російського полону 45 наших людей. 13 офіцерів та 20 солдатів (з яких 5 поранених). Також повертаємо додому 12 наших цивільних», – наипсала Верещук.

17:58 Німецький парламент 28 квітня більшістю голосів підтримав спільну ініціативу депутатів від правлячих партій – Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН), партії «Союз 90/Зелені» й Вільної демократичної партії (ВДП) – та опозиційного блоку Християнсько-демократичного союзу й Християнсько-соціального союзу (ХДС/ХСС) щодо постачання важких озброєнь Україні, проти якої росія веде жорстоку агресивну війну. Бундестаг також підтримав вже запроваджені урядом ФРН санкції проти рф.

15:44 У самопроголошеній «Придністровській молдавській республіці» оголосили воєнні збори, збираються посилити свою армію.

15:41 Російські війська 28 квітня обстріляли некерованими авіаційними ракетами промислове підприємство та житлові квартали Нью-Йорка на Донеччині, загинули троє людей, ще троє – поранені.

Про це повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко у Telegram.

«Троє загиблих, троє поранених. Усі – цивільні. Такі попередні наслідки ранкового авіаудару, який росіяни завдали по Нью-Йорку … Пошкоджено щонайменше 9 приватних будинків, але точну кількість руйнувань ще належить визначити. Знову і знову росіяни б’ють по цивільних — вони ведуть війну на винищення українського мирного населення», – написав Кириленко.

14:51 Радник голови Офісу президента Олексій Арестович припускає, що контрнаступ української армії на тимчасово окуповані території розпочнеться у середині червня, коли в Україну надійде достатня кількість озброєння від західних партнерів.

14:46 Заступник командира полку Нацгвардии «Азов» капітан Святослав Паламар (Калина) закликав військово-політичне керівництво України до рішучих дій з деблокади чи евакуації захисників Маріуполя. Він також вказав, скільки росія вже витратила на ведення військових дій у місті.

14:43 На окупованый території Запорізької області 28 квітня підірваний залізничний міст міст у Якимівці під Мелітополем, яким російським військам доставляли зброю та паливо з окупованого Криму.

Про це повідомляє Telegram-канал Оперативний ЗСУ.

«Сьогодні в Якимівці під Мелітополем підірвали залізничний міст, яким окупанти доставляли зброю та паливо з Криму», – йдеться у повідомленні.

Також опубліковано фото підірваного мосту.

13:03 Російським окупантам критично не вистачає колаборантів на тимчасово окупованих територіях Херсонської області для формування адміністрації та організації пропагандистських заходів, зокрема, до дня перемоги 9 травня. Через це вони відряджають на Південь України агентів спецслужб та пропагандистів з окупованого Криму.

12:00 Російські окупанти стверджують, що не планують проведення в Херсонській області «референдуму» щодо створення «Херсонської народної республіки» і при цьому відкидають її повернення в Україну. Також стверджується, що с 1 травня Херсонщина розпочне перехід у рубльову зону, а водної блокади окупованого Криму більше не буде.

11:57 Війська рф 28 квітня завдали ракетний удар по Запоріжжю. Постраждали три людини, серед них дитина.

Про це повідомляє Запорізька ОВА.

«Пошкоджено два будинки в приватному секторі. Удар був нанесений рашистською авіацією, застосували ракети Х-55 класу «повітря-земля». Наразі відомо щодо трьох постраждалих, одна з них дитина. Інформація буде уточнена, подробиці згодом», – йдеться у повідомленні.

10: 55 Від початку збройної агресії РФ в Україні загинули вже 217 дітей, ще понад 393 дитини отримали поранення.

10:52 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 28.04 орієнтовно склали:

особового складу – близько 22800 (+400) осіб ліквідовано,
танків ‒ 970 (+31) од,
бойових броньованих машин ‒ 2389 (+47) од,
артилерійських систем – 431 (+10) од,
РСЗВ – 151 (+2) од,
засоби ППО – 72 (+1) од,
літаків – 187 (+2) од,
гелікоптерів – 155 (+0) од,
автомобільної техніки – 1688 (+22) од,
кораблі /катери – 8 (+0) од,
цистерн з ПММ – 76 (+0),
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 215 (+8).
Спеціальна техніка – 31 (+0).
Пускові установки ОТРК/ТРК – 4 (+0).

09:27 США вже доставили в Україну більше половини з передбачених пакетом допомоги 90 сучасних гаубиць М777 калібру 155 мм, які посилять обороноздатність ЗСУ. Перші 50 українських військових фахівців вже завершили навчання з їхнього використання та повертаються до України.

08:00 Оперативна інформація Генерального штабу ЗСУ станом на 06.00 28.04.2022 щодо російського вторгнення:

Розпочалася шістдесят четверта доба героїчного протистояння Українського народу російському воєнному вторгненню.

Триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України. Противник продовжує наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької і Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

Ворог нарощує темпи проведення наступальної операції. Практично на усіх напрямках російські окупанти здійснюють інтенсивний вогневий вплив. Найбільша активність спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках.

На Волинському та Поліському напрямках суттєвих змін у діяльності підрозділів противника не відзначено.

Шляхом утримання відповідного комплекту військ, ворог намагається забезпечити утримання резервів Збройних Сил України на Сіверському напрямку та не допустити їх переміщення до Східної операційної зони.

На Слобожанському напрямку угруповання противника продовжує завдавати ударів та вогневого ураження артилерією по місту Харкову.

Основні зусилля окупантів зосереджені на Ізюмському напрямку. Силами наявних підрозділів противник намагається провести наступ у напрямках Сулигівка – Нова Дмитрівка та Андріївка – Велика Комишуваха.

З метою посилення угруповання, що наступає, до міста Ізюм окупанти додатково перемістили підрозділи повітряно-десантних військ, а також до 500 одиниць техніки.

На Донецькому напрямку угруповання противника продовжує ведення активних дій на лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджені на оточенні угруповання військ Сил оборони. Для виконання зазначеної мети, на Лиманському напрямку, ворог покращив тактичне положення, намагається розвинути наступ на населений пункт Лиман. Загарбники проводять підготовчі заходи для форсування річки Сіверський Донець.

На Сєвєродонецькому напрямку ворог веде наступ на населений пункт Оріхове.

На Авдіївському напрямку, з метою захоплення Мар’їнки та Очеретиного, противник здійснює інтенсивний вогневий вплив.

На Курахівському напрямку, за підтримки артилерії, окупанти ведуть наступ на напрямках Старомайорське – Велика Новосілка та Любимівка – Зелене Поле.

На Таврійському напрямку підрозділи противника продовжують проведення демонстраційних дій та маневрів з метою введення в оману та недопущення перекидання наших військ на інші напрямки.

Окупанти продовжують використання аеродрому Мелітополь для базування та польотів літаків штурмової авіації Су-25, ударних вертольотів Ка-52 та транспортно-бойових Мі-8.

На Південнобузькому напрямку угруповання противника основні зусилля зосереджує на напрямках Херсон – Миколаїв та Херсон – Кривий Ріг.

Ворог у результаті штурмових дій закріпився в районі населеного пункту Таврійське, намагається здійснювати вогневе ураження по позиціях наших військ у районах населених пунктів Олександрівка і Нова Зоря. У районах населених пунктів Станіслав та Молодецьке нарощує підрозділи реактивної та ствольної артилерії.

З метою коригування та оцінки результатів вогневого ураження ворог провів повітряну розвідку в районі населеного пункту Затока.

За попередню добу підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних Сил та Сухопутних військ було уражено вісім повітряних цілей: один літак, одну крилату ракету та шість БПЛА оперативно-тактичного рівня.

Російські окупанти продовжують зазнавати втрат і на суходолі. Тільки на території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито шість атак ворога, знищено п’ять танків, одну артилерійську систему, двадцять дві одиниці броньованої техніки, один автомобіль та одну зенітну установку.

***

На 28 квітня «Укрзалізниця» призначила низку додаткових потягів для евакуації населення.

Про це повідомляється на сайті перевізника.

Графік рейсів:

11:30 — 219/220 Запоріжжя-1 — Львів;
14:30 — 220/219 Львів — Запоріжжя-1;
16:30 — 234/233 Покровськ — Чоп;
23:30 — 234/233 Чоп — Дніпро;
4:00 — 229/230 Ужгород — Харків-Пасажирський;
11:30 — 229/230 Харків-Пасажирський — Ужгород;
22:32 — 238/237 Одеса-Головна — Ужгород.

Точний час відправлення може змінюватися.

Евакуаційні рейси є безоплатними. Пріоритет надається дітям, жінкам, літнім людям. У потяг можна брати тварин (виняток — великі та агресивні тварини). Громіздкі речі можуть не дозволити взяти через брак місця.