Україна вимагає від росії негайного звільнення Джелялова та братів Ахтемових у річницю їх затримання у Криму

Новини
Наріман Джелялов, Азіз Ахтемов, Асан Ахтемов

Україна вимагає від росії негайно і безумовно звільнити першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова та двоюрідних братів Азіза та Асана Ахтемових у річницю їх затримання в окупованому Криму за сфабрикованою ФСБ справою про «диверсію на газопроводі» у селі Перевальне. Також Київ вимагає від Москви звільнити решту незаконно затриманих українців, яких вона незаконно утримує як на півострові, так і на території рф.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України.

«Вважаємо затримання Нарімана Джелялова та висунуті щодо нього звинувачення помстою росії за його участь в установчому саміті міжнародної Кримської платформи 23 серпня 2021 року, а також черговою спробою зламати дух спротиву окупації на півострові», – зазначили в МЗС.

У міністерстві нагадали, що вже на 21 вересня окупанти анонсували оголошення «вироку» Джелялову та братам Ахтемовим, яким загрожує по 15 років позбавлення волі.

«Засуджуємо ці дії рф і нагадуємо, що згідно Женевської конвенції, як держава-окупант вона несе відповідальність за забезпечення на території, над якою вона здійснює фактичний контроль, належного середовища для життя», – наголосили у зовнішньополітичному відомстві.

Також у МЗС вказали, що Джелялов не зміг взяти участь у другому Саміті Кримської платформи, але заклик до росії про його негайне звільнення лунав у виступах делегацій, а також закріплений у Спільній заяві, схваленій за результатами Саміту 23 серпня 2022 року.

«Закликаємо росію негайно і безумовно звільнити Нарімана Джеляла та всіх інших українців, яких вона незаконно утримує як в тимчасово окупованому Криму, так і на своїй території. Звертаємось до наших міжнародних партнерів із закликом посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на керівництво рф задля звільнення нею наших громадян. Україна продовжить спільну з партнерами боротьбу за їхню свободу, у тому числі в рамках Міжнародної Кримської платформи», – заявили у міністерстві.

Як повідомлялося, 29 серпня Наріман Джелялов виступив у «Верховному суді Криму» з «останнім словом».

Детальніше про справу Нарімана Джелялова читайте у матеріалі ЦЖР Санкції для переслідувачів Нарімана Джелялова.

Нагадаємо:

  • 3 вересня в селі Левадки Сімферопольського району співробітники ФСБ обшукали будинок і затримали Асана Ахтемова. 4 вересня співробітники ФСБ вранці провели в селі Первомайське Сімферопольського району обшук в будинку заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, після якого його затримали і відвезли в невідомому напрямку. До цього вночі окупанти обшукали будинок і затримали жителя цього села Азіза Ахтемова нібито через причетність до вибуху газопроводу в селі Перевальному 23 серпня.
  • 6 вересня 2021 року «Київський райсуд» Сімферополя заарештував Нарімана Джелялова. Також «Київський райсуд» обрав запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до  для двоюрідних братів Азіза і Асана Ахтемових, підозрюваних в скоєнні «диверсії» (ч. 1 ст. 281 КК РФ).
  • 23 вересня слідство ФСБ пред’явило Джелялову нове обвинувачення. Тепер він обвинувачується в скоєнні диверсії в складі організованої групи з п. «А» ч. 2 ст. 281 КК РФ (покарання – від 12 до 20 років позбавлення волі). І по ч. 4 ст. 222.1 КК РФ – незаконне придбання, передача, зберігання, перевезення, пересилання чи носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв в складі організованої групи (покарання – від 10 до 15 років позбавлення волі). У листопаді 2021 року Джелялова також обвинуватили в контрабанді вибухового пристрою за ч.3 ст.226.1 КК РФ (незаконний перетин через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, вчиненого організованою групою).