Війна Росії проти України: хроніка 9 грудня

Новини
Українські артилеристи ведуть вогонь з САУ М109А3 Фото: facebook.com/72.brigade.best

Сьогодні 289-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:15 До «судів» окупованого Криму з березня до листопада 2022 року передали щонайменше 151 адміністративне провадження, відкрите за «дискредитацію російської армії» (ст. 20.3.3 КпАП РФ).

18:29 В Україні повернення до планових графіків відключень можливе за кілька днів, коли із відновленням пошкоджених обстрілами військами РФ генеруючих потужностей, можна буде зменшити дефіцит електроенергії.

16:58 Від початку повномасштабного вторгнення понад 60% із усієї кількості ракет, які російські війська випустили по Україні, були направлені проти цивільних об’єктів.

16:11 Повернення до Чорнобаївки. Довга дорога додому отця Богдана

Центр журналістських розслідувань продовжує розповідати про повернення на звільнену територію Херсонщини людей, які вимушені були залишити рідні домівки, рятуючись від переслідувань окупантів. Серед тих, кого росіяни особливо переслідували – священики усіх конфесій за виключенням філії РПЦ – так званої УПЦ начебто не Московського патріархату.

15:51 Російські військові 8 грудня сильно побили начальника Управління соціальних програм ЗАЕС Олексія Трубенкова та його заступника Юрія Андросова, а потім вивезли їх в невідомому напрямку. Крім того, рашисти затримали та «кинули на підвал» начальника зміни ЗАЕС Костянтина Бейнера, який безпосередньо відповідає за ядерну і радіаційну безпеку станції.

14:10 Німеччина передасть Україні 18 колісних самохідних артилерійських установок RCH-155, а також 80 пікапів, 7 вантажівок та 90 одиниць протидронного обладнання.

12:46 Британська розвідка вважає, що Росія, ймовірно, отримала з Ірану нову партію дронів-камікадзе Shahed-136, тому і відновила атаки ними по території України.

11:59 На тимчасово окупованих територіях Луганщини у медзакладах закінчується запас ліків. Все, що завозиться з Росії – спрямовується на потреби російських військових. Місцевих мешканців примусово виписують з лікарень та відмовляють у госпіталізації.

11:08 Російські окупанти вранці 9 грудня обстріляли лікарню у Херсоні.

10:39 Екстрені відключення світла 9 грудня будуть застосовуватись у Дніпропетровській, Київській, Одеській областях та Києві.

10:08 За данимими Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 09.12 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 93390 (+310) осіб ліквідовано,
танків ‒ 2937 (+0) од,
бойових броньованих машин ‒ 5912 (+1) од,
артилерійських систем – 1926 (+1) од,
РСЗВ – 395 (+0) од,
засоби ППО ‒ 211 (+0) од,
літаків – 281 (+0) од,
гелікоптерів – 264 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1603 (+0),
крилаті ракети ‒ 592 (+0),
кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 4531 (+3) од,
спеціальна техніка ‒ 164 (+0).

09:40 На сьогодні понад 140 громадян України незаконно заарештовані Росією за політично мотивованими звинуваченнями, і ця кількість продовжує зростати.

08:55 Президент Росії Володимир Путін і надалі не зацікавлений у змістовній дипломатії для досягнення миру, а лише хоче паузу для переозброєння та підготовки нових атак на українців. Про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер під час засідання Постійної ради ОБСЄ.

08:28 Російські війська вночі 9 грудня накрили вогнем із «Градів» та важкої артилерії Мирівську, Червоногригорівську та Нікопольську громади на Дніпропетровщині.

07:50 Генеральний штаб ЗСУ: За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах Білогорівки на Луганщині та Кліщіївки і Мар’їнки Донецької області.

За минулу добу противник завдав 5 ракетних та 3 авіаційних удари, а також здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню. І надалі зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах енергетичної системи та критичної інфраструктури на всій території України.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з мінометів населені пункти Ходине, Соснівка, Кіндратівка та Запсілля Сумської області.

На Слобожанському напрямку вогневого ураження з мінометів та ствольної артилерії зазнали райони населених пунктів Стрілеча, Тернова, Стариця, Огірцеве та Куп’янськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник обороняється. Зафіксовано обстріли з танків та різнотипової артилерії по районах населених пунктів Синьківка, Піщане і Першотравневе Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку противник здійснив артилерійські обстріли по районах Греківки, Макіївки, Площанки, Невського і Червонопопівки Луганської області та Торського і Григорівки на Донеччині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках ворог не припиняє спроб наступальних дій. Обстрілів з танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії зазнали райони двадцяти п’яти населених пунктів. Серед них – Бердичі, Андріївка, Верхньокам’янське, Берестове, Білогорівка, Веселе, Соледар, Бахмут, Опитне, Авдіївка, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог веде оборону. Обстріляно Вугледар, Пречистівку, Золоту Ниву та Велику Новосілку на Донеччині.

На Запорізькому напрямку противник здійснив обстріли з танків та артилерії по районах чотирнадцяти населених пунктів. Зокрема, Времівки, Великої Новосілки і Новополя Донецької області та Дорожнянки, Гуляйполя, Новоданилівки і Степового Запорізької області.

На Херсонському напрямку ворог веде оборонні дії. Танкові та артилерійські обстріли фіксувалися по районах населених пунктів Берислав, Козацьке, Антонівка, Комишани, Дніпровське і Велетенське Херсонської області та околицях міста Херсон.

Противник продовжує зазнавати втрат. 7 грудня поточного року в результаті вогневого ураження районів зосередження окупантів у районах міст Бердянськ, Токмак, Мелітополь, Енергодар, Дніпрорудне, Пологи та Василівка Запорізької області, втрати ворога склали близько 240 осіб пораненими. Знищено 3 склади боєприпасів і близько 20 одиниць військової техніки різних типів. Розгорнутий на базі «Токмацького протитуберкульозного диспансеру» шпиталь повністю заповнений пораненими військовослужбовцями російських окупаційних військ.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 8 пунктів управління, 11 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 склади боєприпасів загарбників.