На звільненій правобережній частині Херсонщини залишилося менше третини жителів: через російські обстріли люди продовжують покидати свої домівки

Новини
Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

На звільненій правобережній частині Херсонської області залишилось менше третини жителів. Через постійні російські обстріли люди продовжують покидати свої домівки. Стала тенденція щодо повернення додому спостерігається лише в Кочубеївській і Високопільській громадах Бериславського району, які розташовані на значній відстані від небезпечної берегової зони.

Про це в ефірі передачі «Люди нашого краю» повідомила директорка департаменту соціального розвитку Херсонської обласної військової адміністрації Інна Іванова, передає Центр журналістських розслідувань.

За її словами, якщо на початок 2022 року в 228 населених пунктах правобережної Херсонщини проживала 481 тисяча осіб, то зараз, за оперативною інформацією їх залишилось лише 153,3 тисячі. 

«Найгірша ситуація через постійні російські обстріли – в прибережних населених пунктах. Приміром, у Бериславі з майже 12 тисяч населення залишилося 3200, тобто, 27%. В Тягинській громаді Бериславського району найгірша ситуація в Миколаївці і Одрадокам’янці, де залишилося менше 30% населення. А в Веселому і Козацькому Новокаховської громади Каховського району з майже 6 тисяч населення залишилось близько 1 тисячі», – повідомила Інна Іванова.

Вона розповіла, що люди продовжують виїжджати з небезпечних районів звільненого правобережжя Херсонщини. Зараз є можливість виїхати евакуаційними вагонами поїзда Херсон – Львів, який курсує через день. Херсонців приймають у Хмельницькому і такою можливістю вже скористалось 3662 осіб. З них прийняли рішення залишитись у Хмельницькій області 2335 осіб.

Єдині громади Херсонщини, до яких люди зараз повертаються – Високопільська і Кочубеївська в Бериславському районі. Вони розташовані в степовій зоні на значній відстані від небезпечного узбережжя Дніпра. Приміром, якщо на момент звільнення у Високопільській громаді залишалось біля 1400 осіб, то зараз їх там уже більше 3 тисяч.

«Як тільки безпека стає більш реальною, як тільки в населених пунктах відновлюється світло, починають працювати магазини, туди одразу повертаються люди», – сказала Інна Іванова.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.