Війна Росії проти України: хроніка 21 березня 2023 року

Новини
Бронетранспортер М113А3 морської піхоти ВМСУ Фото: facebook.com/kmp.vmsu.ua

Сьогодні 391-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:25 Президент України Володимир Зеленський 21 березня підписав закон щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях, ухвалений Верховною Радою 24 лютого. Водночас голова парламентського комітету з антикорупційної політики Анастасія Радіна вказує, що залишається працювати ще одна «схема», що дозволяє красти на закупівлях продовольства для військових, і яку потрібно викорінити.

17:58 Російські військові 7 січня на своєму блокпосту поблизу смт Каланчак Скадовського району на окупованій частині Херсонщини розстріляли автобус з цивільними особами. Це сталося після того як водій автобуса проїхав блокпост без зупинки. Скільки людей тоді постраждало, поки невідомо.

17:13 Верховна Рада 21 березня ухвалила зміни до закону «Про географічні назви» які забороняють присвоювати географічним об’єктам України назви, які пропагують або символізують Російську Федерацію.

16:00 У незаконно засудженої в окупованому Криму громадянської журналістки Ірини Данилович продовжує погіршуватись стан здоров’я. Оскільки їй не надають належної медичної допомоги, вона збирається оголосити сухе голодування.

14:29 Російські окупанти заявили про пересихання русла Каховського магістрального каналу, традиційно звинувативши в цьому українську владу. Також вони відсторонили свого призначенця, колаборанта Олександра Оселедця з посади так званого «начальника управління головного Каховського магістрального каналу» (УГКМК) і заявили про призначення замість нього 73-річного Юрія Ващенка. Сам він інформацію про призначення не підтверджує.

13:16 Верховна Рада 21 березня призначила Оксена Лісового на посаду міністра освіти та науки України, Олександра Камишіна – міністра з питань стратегічних галузей промисловості України та Михайла Федорова – віцепрем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністра цифрової трансформації України.

11:39 Гауляйтеру Каховки Павлу Филипчуку не понравилось решение оккупационного министерства здравоохранения Херсонской области о закрытии местной больницы. Вывоз медицинского оборудования и прекращение приема врачей он назвал «неправильным», но признал, что восстанавливать полноценную работу заведения российские захватчики не собираются.

10:44 За інформацією російських журналістів, в окупованому Криму внаслідок нічної атаки БПЛА в Джанкої серйозно пошкоджені локомотивне депо, будівля охорони вокзалу, товарно-матеріальний та паливний склади на залізничній станції, а також сільськогосподарський магазин. У той же час окупаційна влада заявляє лише про пошкодження магазину та приватного житлового будинку.

09:40 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 21.03.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 166570 (+960) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3552 (+15) од,
бойових броньованих машин ‒ 6879 (+10) од,
артилерійських систем – 2586 (+9) од,
РСЗВ – 507 (+0) од,
засоби ППО ‒ 270 (+0) од,
літаків – 305 (+0) од,
гелікоптерів – 290 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2167 (+7),
крилаті ракети ‒ 907 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5428 (+12) од,
спеціальна техніка ‒ 266 (+1).

09:31 Збройні сили України з 20 березня оновили умови роботи представників засобів масової інформації в прифронтових районах та зонах ведення бойових дій на Півдні України. До багатьох з них доступ журналістів повністю заборонений, це також стосується всіх об’єктів критичної та військової інфраструктури, морських та річкових портів. Ще до частини територій ЗМІ можуть потрапити лише у супроводі офіцера зі зв’язків з громадськістю.

08:40 Російські окупанти за минулу добу, 20 березня здійснили 66 обстрілів Херсонщини з важкої артилерії та РСЗВ «Град», випустивши 393 снаряди, внаслідок чого одна людина загинула, семеро отримали поранення, серед них дитина.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом доби противник завдав 21 авіаційний та 9 ракетних ударів. Один з них – по місту Слов’янськ. Втрат серед жителів немає. Інший ракетний удар прийшовся на Краматорськ, по об’єкту цивільної інфраструктури. Пошкоджено 7 багатоповерхівок та 3 приватні авто. Серед цивільного населення втрат, на щастя, немає. Також ворог здійснив 57 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Основною метою противника протягом минулої доби залишались спроби виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Для цього окупанти зосереджували свої основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Завдяки професійним і злагодженим діям, наші захисники відбили понад 120 атак окупантів на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Російська Федерація продовжує зберігати значну військову присутність на території Республіки Білорусь, проте, без явного формування наступальних угруповань. Водночас противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів 26 населених пунктів. Серед них – Середина-Буда, Сопич, Старикове, Атинське, Костянтинівка, Кіндратівка, Волфине, Олександрівка, Попівка, Студенок та Тур’я Сумської області; Кам’янська Слобода та Хрінівка на Чернігівщині, а також Глибоке, Мороховець, Вовчанськ, Землянки, Красне Перше, Дворічна, Западне, Кам’янка, Красне, Новомлинськ, Стрілеча та Чугуївка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ, здійснивши артилерійські обстріли районів 11 населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення. Постраждали, зокрема, райони Куп’янська, Крохмального та Берестового Харківської області; Невського, Піщаного, Білогорівки та Діброви на Луганщині, а також Спірного, Торська та Новоселівки Донецької області. Ворог вів безуспішні наступальні дії у напрямку Новоселівського.

На Бахмутському напрямку окупанти не припиняють штурмові дії міста Бахмут. В той же час, наші воїни відбили атаки противника в районах населених пунктів Богданівка, Іванівське, Предтечине та Північне. Обстріляні Міньківка, Васюківка, Залізнянське, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Олександро-Шультине, Диліївка, Нью Йорк, Оріхово-Василівка, Привілля та Часів Яр Донецької області. Загалом, від вогню окупантів постраждало 12 населених пунктів на Бахмутському напрямку.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник безуспішно намагався наступати в напрямку населених пунктів Бердичі, Авдіївка, Сєверне, Первомайське та Новомихайлівка Донецької області. Численних ворожих обстрілів зазнали райони 17 населених пунктів. Зокрема, Новобахмутівка, Кам’янка, Авдіївка, Ласточкине, Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка, Вугледар, Велика Новосілка, Орлівка та Тоненьке Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборону. Інтенсивно обстрілює, зокрема, Ольгівське, Малинівку, Гуляйполе, Білогір’я, Оріхів і Чарівне Запорізької області; Времівку, Новопіль і Первомайське – Донецької, а також Дудчани, Козацьке, Благовіщенське, Дніпровське, Білозерку, Берегове, Червоний Маяк та Янтарне Херсонської області. Загальна кількість обстріляних населених пунктів складає 41.

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили противника.