Міноборони РФ посилює «Вагнер» сучасними засобами для захоплення Бахмуту – Інститут вивчення війни

Новини
Бойові дії у місті Бахмут Донецької області Фото: AP

Попри те, що існують міжусобиці між російським Міноборони і засновником ПВК «Вагнер» Євгеном Пригожиним, бойовиків «Вагнера» посилюють сучасними засобами для захоплення міста Бахмут.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

В огляді зазначається, що новина про перепризначення командувача повітряно-десантних військ Росії Михайла Теплінського свідчить про те, що Міністерство оборони Росії прагне тісніше співпрацювати з групою «Вагнера», щоб завершити захоплення Бахмуту, поприочевидну напруженість у відносинах між Пригожиним і керівництвом Міноборони.

Крім того, зазначають експерти, Пригожин також зменшив свої відверті нападки на Міністерство оборони в останні дні.

Також російські військові блогери повідомляють, що сили «Вагнера» використовують танки Т-90 в Бахмуті, що свідчить про те, що російське керівництво виділило ПВК більш сучасні засоби для захоплення міста.

Аналітики вказують на те, що російське військове командування, схоже, дедалі більше перекладає відповідальність за наступальні операції в Україні на повітряно-десантні війська Росії.

На думку експертів, малоймовірно, що Теплінському вдасться відновити попередній статус ПДВ як елітного підрозділу через значні втрати в Україні.

«Масштабні втрати раніше елітних підрозділів, які зараз доукомплектовуються погано навченим мобілізованим персоналом, ймовірно, матимуть довгостроковий вплив на боєздатність цих підрозділів, і заміна одного командира навряд чи зможе вирішити проблему», – зазначається у звіті.

Також фахівці зазначають, що група «Вагнера» повернула 130 українських військовополонених 16 квітня, що свідчить про те, що «Вагнер» міг здійснювати обмін незалежно від Міністерства оборони Росії.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter