У Раді Європи повідомили, коли запустять реєстр збитків від російської агресії

Новини
Наслідки ракетного удару військ РФ по багатоквартирному будинку у Краматорську, 14.03.2023 Фото: facebook.com/DSNSDon

Міжнародний реєстр збитків, завданих агресивною війною РФ проти України, буде запущений на початку травня групою держав-учасниць Ради Європи.

Про це заявила генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич під час дискусії у Відні, пише Укрінформ.

«Якщо ми хочемо мати правосуддя, орієнтоване на жертв, то ми повинні діяти зараз, щоб не втратити інформацію», – заявила Пейчинович-Бурич.

За її словами, «коаліція бажаючих держав» в Раді Європи має офіційно проголосити створення реєстру на початку травня. Очікується, що глави держав та урядів країн-членів Ради Європи схвалять цей крок на своєму саміті в Рейк’явіку 16-17 травня.

Планується, що штаб-квартира нової інституції знаходитиметься в Гаазі, також буде філіал в Києві.

«Таким чином, ми розчищаємо шлях для створення механізму компенсації у подальшому», – заявила генсек Ради Європи.

Зі свого боку постійний представник Австрії при Раді Європи Алозія Вергеттер повідомила АРА, що Австрія стала співавтором рішення, прийнятого в середу в Страсбурзі, щодо необхідності створення такого реєстру збитків.

«Наразі розробляється статут, і Австрія також бере активну участь у цьому процесі», – сказала посол.

За її словами, до 10 травня щонайменше 16 країн-членів Ради Європи мають офіційно створити реєстр, і, таким чином, під час саміту в Рейк’явіку він вже повинен існувати.

За даними Вергеттер, близько 25-30 співробітників працюватимуть над цим реєстром у Гаазі, у тому числі кілька співробітників у київському філіалі. Річний бюджет, який буде розподілений між країнами-учасницями Ради Європи, має становити близько 8 млн євро.

Генеральна асамблея ООН 14 листопада 2022 року ухвалила проєкт резолюції щодо створення механізму компенсації Україні збитків, спричинених війною, яку розв’язала і досі веде РФ проти України.

У Міністерстві юстиції України заявили наприкінці грудня 2022 року про початок процесу створення Міжнародного реєстру збитків, завданих збройною агресією РФ.

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений 23 лютого Верховною Радою закон №7198, який запроваджує в Україні компенсацію за пошкоджене та знищене внаслідок бойових дій майно фізичних осіб.

Як повідомлялось, 28 лютого 2023 року Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №7198 щодо створення державного реєстру пошкодженого і зруйнованого внаслідок збройного вторгнення РФ в Україну житла і порядок компенсації за нього.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.