Війна Росії проти України: хроніка 26 квітня 2023 року

Новини
Українські артилеристи ведуть вогонь з французької САУ CAESAR Фото: facebook.com/CinCAFU

Сьогодні 427-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

19:45 З 24 квітня на Prozorro військові частини почали публікувати дані про закупівельні ціни на продукти, обмундирування та автозапчастини. Військова частина А1225, що є частиною забезпечення Головного управління розвідки Міноборони України, оприлюднила звіти про закупівлі 2022 року на 16 млн. гривень. Як виявилось, військова розвідка купує продукти подекуди вдвоє дешевше, аніж Міноборони.

18:49 Загарбники на нових окупованих територіях віджимають майно під виглядом «націоналізації». Напередодні курортного сезону знову згадали про бази відпочинку Азовського узбережжя. Майнові комплекси, чиї власники не пішли на співпрацю, визнають «безхазяйними», далі фейкове «министерство имущественных и земельных отношений» знаходить закладам нових власників. Так сталося з базою відпочинку «Адмірал», що розташована на косі Федотовій у курортному селищі Кирилівка на Запоріжжі.

17:50 Кроти ФСБ в СБУ. Чого не вистачає у справі Кулініча-Сівковича

17:07 Україна 26 квітня в результаті обміну повернула з російського полону 42 українських військовослужбовців та двох цивільних осіб.

16:16 Від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна запровадила санкції проти 569 громадян України. 302 з них – члени так званих «виборчих комісій» на тимчасово окупованих територіях; 174 – самопроголошені посадовці на окупованих територіях; 16 – церковнослужителів тощо. Натомість з топполітиків, що підтримали російську агресію, до списку увійшли лише шість осіб.

15:25 В Україні суд оголосив вирок окупаційному «військовому комісару Феодосії та Кіровського району Республіки Крим» Олександру Кабашному, який служив у Повітряних силах ЗС України та після окупації Криму зрадив присязі та перейшов на службу до Росії. Його за порушення законів та звичаїв війни через організацію і проведення призову кримчан до ЗС РФ засуджено до 8 років позбавлення волі.

14:26 Якщо Росію не виключать зі складу Чорноморської комісії і не засудять її дії, Україна блокуватиме всі її рішення. Про це на останньому засіданні комісії заявив перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький.

13:23 Украина сотрудничает с Федеральным бюро расследований США и американскими компаниями по сбору доказательств военных преступлений россиян в Украине, таких как данные о геолокации и информация с мобильных телефонов.

12:10 За даними британської розвідки, у західних районах міста Бахмут Донецької області тривають важкі бої на коротких дистанціях. Україна прагне зберегти контроль над своїм маршрутом постачання до міста.

11:01 Друзі окупації Криму: санкціоновані та не дуже

Санкції – це, здавалося б, перший інструмент щодо іноземців, які заперечують територіальну цілісність і суверенітет України, незаконно перетинають український кордон, відвідуючи тимчасово окуповані території, глорифікують окупантів і сприяють країні-агресору в просуванні імперських наративів щодо приналежності Криму. Але чомусь українські центральні органи виконавчої влади, відповідальні за політику санкцій, не квапляться застосовувати цей інструмент до учасників Міжнародної асоціації друзів Криму – організації, що обʼєднує закордонних агентів впливу РФ.

09:58 Затриманий 25 квітня в окупованому Криму російськими силовиками кримськотатарський активіст і правозахисник Абдурешіт Джеппаров, якого російські силовики затримали 25 квітня в окупованому Криму після обшуку в його будинку в Білогірську, перебуває в спецприймачі для адміністративно заарештованих «управління МВС РФ по Сімферополю» на вул. Павленка, 1а.

09:16 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 26.04.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 188410 (+640) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3692 (+4) од,
бойових броньованих машин ‒ 7162 (+11) од,
артилерійських систем – 2877 (+14) од,
РСЗВ – 539 (+0) од,
засоби ППО ‒ 292 (+1) од,
літаків – 308 (+0) од,
гелікоптерів – 294 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2440 (+3),
крилаті ракети ‒ 911 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5792 (+8) од,
спеціальна техніка ‒ 352 (+7).

09:05 У Вашингтоні представили двопартійний проєкт резолюції нижньої Палати представників США «Щодо позиції Палати представників стосовно умов перемоги України».

08:32 Російські окупанти за добу, 25 квітня, 75 разів обстріляли територію Херсонщини, застосувавши 389 снарядів із важкої артилерії, БПЛА та авіації, внаслідок чого одна людина отримала поранення.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби противник завдав 3 ракетних ударів, з яких 2 ракети із ЗРК С-300 – по центру мирного міста Куп’янськ Харківської області. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано будівлю краєзнавчого музею, поруч з яким немає жодного військового об’єкта, та пошкоджено іншу цивільну інфраструктуру. Також ворог завдав 13 авіаційних ударів та здійснив 49 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та критичній інфраструктурі населених пунктів.

Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділами сил оборони України протягом минулої доби було відбито 39 атак противника на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей. Протягом доби здійснив артилерійські та мінометні обстріли населених пунктів Леонівка Чернігівської області; Середина-Буда, Кореньок, Стукалівка, Іскрисківщина, Новоіванівка, Волфине, Павлівка, Костянтинівка та Басівка Сумської області, а також Уди, Ветеринарне, Зелене, Нескучне, Стрілеча, Огірцеве, Гатище та Амбарне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Тополі, Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Лиман Перший, Куп’янськ та Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Торське, Ямпіль, Сіверськ, Верхньокам’янське, Спірне та Переїзне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. До того ж, протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Богданівка, Хромове та Кліщіївка. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Біла Гора, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії неподалік населених пунктів Сєверне та Первомайське Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів, що знаходяться неподалік лінії зіткнення. Зокрема, це – Новобахмутівка, Новокалинове, Авдіївка, Ласточкине, Степове, Тоненьке, Водяне, Нетайлове, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом минулої доби наші захисники відбили численні атаки противника в районі населеного пункту Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнали Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Парасковіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Єгорівка, Павлівка, Пречистівка, Новоукраїнка, Золота Нива, Новомайорське, Шахтарське, Нескучне та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. В той же час, протягом доби, здійснив обстріли понад 40 населених пунктів. Серед них – Малинівка, Мала Токмачка, Новоандріївка, Малі Щербаки, Плавні Запорізької області та Козацьке, Одрадокам’янка, Ольгівка, Львове, Кізомис, а також місто Херсон. Внаслідок влучання двох керованих авіаційних бомб по населеному пункту Кізомис, пошкоджено понад 10 житлових будинків мирних громадян. 2 – повністю зруйновані. також руйнувань зазнала місцева церква та інша цивільна інфраструктура.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також удару по зенітно-ракетному комплексу. Також збито 2 ворожих розвідувальних БпЛА – типу «Зала» та «Орлан-10». Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили зенітно-ракетний комплекс, 4 райони зосередження особового складу та радіолокаційну станцію агресора.