Війна Росії проти України: хроніка 1 травня 2023 року

Новини
Передані США бронемашини International MaxxPro Зброних Сил України Фото: facebook.com/AFUkraine

Сьогодні 432-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

23:40 В Токмаку на Запоріжчині внаслідок ракетного удару Збройних сил України, що стався 1 травня, поменшало техніки окупантів, а частина колаборантів, які святкували в місцевому кафе «День трудящіхся» – в лікарні.

19:50 Обмін полоненими у форматі «всіх на всіх» при досягненні з Росією відповідної домовленості відбуватиметься поетапно, а не в один день.

18:40 Російські війська вкотре завдала авіаудару по прикордонню Чернігівської області. Літаки Су-35 запустили дві керовані авіабомби по селу Лизунівка, внаслідок чого загинула дитина, ще двоє людей отримали поранення.

17:37 За клопотаннями прокуратури АРК та Севастополя суд наклав арешти на п’ять російських морських суден-порушників, які причетні до перевезення через окупований Крим награбованого українського збіжжя.

15:30 Російські окупанти продовжують перетворювати міста і селища захопленого Півдня України на свої військові бази. Одним з таких плацдармів став курортний Бердянськ у Запорізькій області, куди нещодавно прибув для навчання батальйон «вагнерівців», який у більшості складається із завербованих в’язнів.

14:39 Громадянин Франції Мусн’є Ален Бернар Крістіан та новоспечений громадянин Росії французького походження Патріс Ле Лан відкрили в окупованому Росією Криму бізнеси, незважаючи на введені ЄС санкції за спробу РФ анексувати півострова.

14:13 Російські загарбники оприлюднили нове відео з головної насосної станції управління Головного Каховського магістрального каналу (ГНС УГКМК), розташованої в Любимівській селищній громаді на Херсонщині. Вони визнали, що ця споруда повністю зруйнована і затоплена та на 90% виведена з ладу. Від імені окупантів цю інформацію озвучив гауляйтер Каховки, колаборант Павло Філіпчук.

12:47 У британській розвідці вважають, що одні з найбільших оборонних споруд, які російські війська зводять на своїй та тимчасово окупованій території України, свідчать про глибоке занепокоєння Росії перед тим, що ЗСУ можуть здійснити великий прорив.

11:14 ФСБ вилучила документи, що засвідчують особу 25-річної громадянки України Леніє Умерової, яку російські силовики затримали на початку грудня 2022 року після перетину грузино-російського кордону, коли вона окружним шляхом їхала з Києва до окупованого Криму до батька, який страждає від онкологічного захворювання. Дівчина перебуває в ізоляторі тимчасового тримання УМВС Росії по Владикавказу.

10:09 Російські війська минулої доби, 30 квітня, 39 разів обстріляли Херсонщину з важкої артилерії, РСЗВ «Град», БПЛА та авіації, внаслідок чого одна людина загинула, ще троє були поранені.

09:32 З найманців в політики: від «Единой России» на нових ТОТ балотуються учасники війни проти України

09:10 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 01.05.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 190960 (+450) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3700 (+1) од,
бойових броньованих машин ‒ 7192 (+3) од,
артилерійських систем – 2921 (+7) од,
РСЗВ – 544 (+0) од,
засоби ППО ‒ 295 (+0) од,
літаків – 308 (+0) од,
гелікоптерів – 294 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2476 (+1),
крилаті ракети ‒ 932 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5845 (+3) од,
спеціальна техніка ‒ 359 (+2).

09:03 Сили та засоби протиповітряної оборони знищили 15 із 18 крилатих ракет, запущених вночі 1 травня літаками стратегічної авіації ЗС РФ із Мурманської області та району Каспійського моря по території України.

08:28 На Дніпропетровщині у Павлограді внаслідок ракетної атаки російських окупантів вночі та вранці 1 травня поранення отримали 25 людей, серед них троє дітей.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Минулої доби противник завдав 5 ракетних ударів по містах Краматорськ, Костянтинівка та Павлоград. Крім того, завдав 27 авіаційних ударів та здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Підрозділами сил оборони України протягом минулої доби відбито понад 36 атак противника на зазначених ділянках фронту. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, наші захисники стійко тримають оборону.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках протягом минулої доби ворог завдав авіаударів по населених пунктах Красний Хутір Чернігівської області та Середина-Буда на Сумщині. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Миколаївка, Галаганівка, Архипівка, Леонівка та Олександрівка Чернігівської області; Середина-Буда, Прогрес, Дружба, Бачівськ, Сопич Сумської області, а також Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Красне, Вовчанськ, Чернякове та Лошакове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Кам’янка, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Лиман Перший, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку артилерійських обстрілів зазнали Невське, Діброва і Білогорівка Луганської області та Колодязі, Торське, Верхньокам’янське, Cпірне і Роздолівка – Донецької.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають бої у місті Бахмут. До того ж, протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Богданівка, Іванівське та Олександро-Шультине. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Бахмут, Часів Яр, Іванівське, Костянтинівка, Біла Гора, Олександро-Шультине, Диліївка, Північне, Залізне, Південне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районі населених пунктів Авдіївка та Первомайське, успіху не мав. Обстріляв Новокалинове, Авдіївку, Тоненьке, Сєверне, Нетайлове, Карлівку, Водяне та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник продовжує атакувати позиції сил оборони. Тривають бої за Мар’їнку. Ворожих обстрілів також зазнали Красногорівка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Новоукраїнка та Золота Нива.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстріляв, зокрема, Времівку, Бурлацьке, Новосілку, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Білогір’я, Малу Токмачку, Новоданилівку, Новоандріївку, Новояковлівку та Кам’янське Запорізької області; а також Херсон, Одрадокам’янку та Білозерку Херсонської області. Завдав авіаційного удару по населеному пункту Кізомис на Херсонщині.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 4 ударів по районах зосередження особового складу противника. Також збито ворожий розвідувальний БпЛА типу «Орлан-10», а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 районів зосередження живої сили, склад боєприпасів, 2 райони зосередження ворожої артилерії та логістичний центр російських окупантів.