Війна Росії проти України: хроніка 4 травня 2023 року

Новини
Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA

Сьогодні 435-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter

21:20 Сили та засоби протиповітряної оборони увечері 4 травня збили безпілотник над Києвом. Його уламки упали в Солом’янському районі та викликали пожежу у нежитловому приміщенні.

19:20 Співробітники ФСБ вивезли у невідомому напрямку з ізолятора тимчасового тримання УМВС Росії по Владикавказу громадянку України Леніє Умерову, яку російські силовики затримали на початку грудня 2022 року після перетину грузино-російського кордону, коли вона окружним шляхом їхала з Києва до окупованого Криму до батька, який страждає від онкологічного захворювання.

18:25 Міжнародне право не передбачає колективного видворення, тож громадян РФ, які незаконно прибули до Криму за час його окупації, після звільнення півострова видворятимуть за індивідуальними рішеннями. Це не стосується кримчан, які стали жертвами примусової російської паспортизації, оскільки за українським законодавством вони визнаються громадянами України.

17:40 Вищий антикорупційний суд арештував міського голову Одеси Геннадія Труханова у справі про одеський завод «Краян» із правом внесення застави у 13 млн грн.

16:39 З початку тижня все частіше надходять повідомлення з тимчасово окупованого Півдня України про факти примусу громадян України отримувати парпорти РФ. Російські окупанти вдаються до різних методів переконання – від обмеження видачі гуманітарної допомоги, до знищення паспортів України під час рейдів.

14:48 Артем Чайковський: «Сподіваюсь, що карта екологічних злочинів на Херсонщині допоможе в розв’язанні проблем, спричинених російською агресією»

13:55 Президент України Володимир Зеленський закликав до створення міжнародного трибуналу для покарання Росії за воєнні злочини, здійснені окупантами в Україні.

12:30 Британська розвідка вважає, що Росії доведеться змінювати систему постачання пального через регулярні удари по базах зберігання у прикордонних з Україною районах.

11:07  СБУ повідомила про підозру у колабораційній діяльності голові Олександрівської громади на Запоріжчині Наталії Поповій, яка пішла працювати на окупантів і очолила так зване «Алєксандровскоє сельскоє посєлєніє». Вона змушувала місцевих педагогів до співпраці із загарбниками, брала участь в організації псевдореферендуму з «приєднанння» Запорізької області до РФ, а також агітувала голів інших громад Мелітопольщини до зради.

10:06 Російські окупанти за добу, 3 травня, здійснили 98 обстрілів Херсонщини, внаслідок чого загинуло 23 людини, ще 46 отримали поранення.

09:16 За даними Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 04.05.23 орієнтовно склали:

особового складу ‒ близько 192590 (+650) осіб ліквідовано,
танків ‒ 3707 (+5) од,
бойових броньованих машин ‒ 7216 (+17) од,
артилерійських систем – 2962 (+16) од,
РСЗВ – 547 (+3) од,
засоби ППО ‒ 304 (+4) од,
літаків – 308 (+0) од,
гелікоптерів – 294 (+0) од,
БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2523 (+18),
крилаті ракети ‒ 947 (+0),
кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
автомобільної техніки та автоцистерн – 5886 (+21) од,
спеціальна техніка ‒ 370 (+7).

09:09 Пентагон оголосив про надання нового, 37-го пакета допомоги для задоволення критичних потреб України в сфері безпеки та оборони на суму 300 млн доларів. До нього зокрема, увійшли додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS, гаубиці калібру 155 мм, артилерійські та мінометні снаряди, а також протитанкові засоби.

08:30 Сили та засоби української протиповітряної оборони збили 18 з 24 ударних дронів Shahed-136/131, якими вночі 4 травня війська РФ атакували територію України.

08:00 Генеральний штаб ЗСУ: Протягом минулої доби противник завдав 2 ракетних та 68 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Постраждали мирні мешканці, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. Противник і надалі зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – відбито 40 ворожих атак. Найзапекліші бої ведуться за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах російської федерації. Протягом минулої доби з артилерії та мінометів обстріляв населені пункти Бучки Чернігівської області; Нововасилівка, Рожковичі, Ворожба, Басівка, Юнаківка, Миропілля і Запсілля Сумської області, а також Сотницький Козачок, Гур’їв Козачок, Баранівка, Червона Зоря, Стрілеча, Гатище, Вовчанські Хутори та Миколаївка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Обстрілів противника зазнали Тополі, Кам’янка, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Кислівка, Крохмальне та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки, з метою пошуку слабких місць в нашій обороні. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка і Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Спірне – Донецької.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають бої у місті Бахмут. До того ж, протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населеного пункту Нью-Йорк. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Біла Гора, Північне та Південне, а також Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районі Сєверного Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Авдіївка, Ласточкине, Сєверне, Тоненьке, Карлівка, Нетайлове та Первомайське.

На Мар’їнському напрямку противник намагається покращити тактичне положення. Відбиті численні ворожі атаки в районах Мар’їнки та Новомихайлівки. Обстрілів також зазнала Красногорівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог обстріляв населені пункти Вугледар, Богоявленка, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива та Шахтарське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав ракетного удару по місту Запоріжжя та авіаудару по Кізомису Херсонської області. З артилерії обстріляв населені пункти Времівка, Новосілка та Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області; Капулівка на Дніпропетровщині; Червоний Маяк, Токарівка, Антонівка, Кізомис та місто Херсон. Загинули цивільні люди.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, а також 4 ударів – по зенітно-ракетних комплексах противника. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили район зосередження окупантів, станцію радіоелектронної боротьби, 3 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 3 склади боєприпасів та пально-мастильних матеріалів, а також зенітно-ракетний комплекс ворога.